Pijnlijk pensioengat miljoenen Nederlanders

AMSTERDAM – Het kabinet zadelt miljoenen mensen op met een fors pensioengat. Voor veertigers kan dat leiden tot een verslechtering van hun pensioenopbouw met ruim tien procent.

Dat zegt voorzitter Arend van Wijngaarden van vakbond CNV in deze krant. „Een paar miljoen Nederlanders moeten de prijs gaan betalen voor een D66-dogma.” Hij voorziet dat veel pensioenfondsen te weinig vet op de botten hebben om deze financiële gevolgen te compenseren.

Nu betalen jongeren nog te veel pensioenpremie en ouderen te weinig. Die systematiek wil D66-minister Koolmees van Sociale Zaken afschaffen, zo kondigde hij vrijdag aan. Dat slaat een gat in de pensioenopbouw van werkenden die halverwege hun loopbaan zitten.

De minister erkent dat er ’substantiële overgangseffecten’ zijn. Volgens onderzoeken zou financiële compensatie van alle gevolgen zo’n 60 tot 100 miljard euro kosten. Van Wijngaarden: „Het vervelende is dat de minister de verantwoordelijkheid om dit te compenseren over de heg kiepert.”

https://www.telegraaf.nl/financieel/3115780/pijnlijk-pensioengat-miljoenen-nederlanders?fbclid=IwAR3R6I5sgm80Rf63vwQH7IM43sCjnry7QUTc4oj6bXans0SCQtmpb5httm8