Jihadkinderen mogelijk toch naar Nederland?

De Nederlandse regering blijft erbij dat het te gevaarlijk is om kinderen terug te halen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak.

Nederlandse vrouw overleden in opvangkamp

Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om Nederlandse moeders en hun kinderen die zich bij Islamitische Staat in Syrië hadden aangesloten terug te halen. Minister Ferd Grapperhaus (justitie) zei vandaag samen met Koerdische strijdgroepen ter plaatse te kijken wat de meest werkbare manier is.

De Nederlandse regering vond het eerst te gevaarlijk om kinderen terug te halen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak.

De Nederlandse Kinderombudsman drong er eerder op aan om de kinderen uit hun benarde positie te redden, maar minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid houdt voet bij stuk. Wel overlegt hij over de kwestie met het Rode Kruis en de Koerden in Noord-Syrië, maar niet met de bedoeling om de kinderen te repatriëren.

In het strijdgebied en in opvangkampen in de buurt verblijven volgens Grapperhaus minstens 175 kinderen ‘met een Nederlandse link’. Die zijn daar doorgaans beland omdat hun ouders zich bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) of een andere strijdgroep hebben aangesloten.

De Kinderombudsman vindt dat Nederland verplicht is deze kinderen te beschermen en daarom actief moet terughalen.

RP: Alle kinderen kunnen NIET aansprakelijk gesteld worden voor de daden van hun ouders! Wij moeten deze kinderen dus helpen, maar wel zorgen dat zij NOOIT meer in aanraking komen met hun geradicaliseerde families!

https://www.trouw.nl/home/jihadkinderen-komen-mogelijk-toch-naar-nederland-nederlandse-vrouw-overleden-in-opvangkamp-~a696e916/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180626_03581471