Nederland ontsnapt aan grote aanslag!

AMSTERDAM – Nederland is in september aan een grote aanslag ontkomen, zegt het OM donderdag in een grote terreurzaak. „Als het anders was gelopen hadden we waarschijnlijk te maken gehad met een aanslag met vele tientallen doden.” De zes terreurverdachten beweren dat zij wilden ,,spelen met een kalasjnikov”, of een ‘AK’ zoals zij het wapen noemen.

Er waren geen plannen voor een aanslag, sterker nog, de verdachten zijn uitgelokt door een infiltrant van justitie. Dat betoogde de advocaat van de verdachten Hardi N. en Morat M. donderdag in de rechtbank.

Volgens het Openbaar Ministerie waren er verregaande plannen voor een grote aanslag in Nederland, maar is die voorkomen door de infiltratie. De verdachten zijn eind september aangehouden in een vakantiepark in Weert, waar de infiltrant (onklaar gemaakte) wapens had geleverd.

Onze verslaggever Silvan Schoonhoven is bij de rechtzaak aanwezig en twittert vanaf 10.00 uur live mee. Zijn tweets vindt u onderaan dit bericht. (zie video)

Het is donderdagmorgen erg druk in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Shevan A., Nadim S. en Marat M., drie van de zes verdachten zijn op komen dagen, maar hoofdverdachte Hardi N. is in de gevangenis gebleven. De verdachten komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen.

Aanslag met machinegeweren op festival

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden. Wel waren er concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen.

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In dat vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Wail el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

Een van de gearresteerde mannen is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij heeft zes weken vastgezeten en blijft verdachte, maar hij is nu niet gedagvaard.

Terreurverdachten wilden ’spelen met een AK’

De zes terreurverdachten die donderdag terechtstaan in Rotterdam wilden slechts „spelen met een kalasjnikov”, of een ’AK’ zoals zij het wapen noemen. Er waren geen plannen voor een aanslag, sterker nog, de verdachten zijn uitgelokt door een infiltrant van justitie. Dat betoogde de advocaat van verdachte Hardi N. en Morat M. donderdag in de rechtbank.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3005989/nederland-ontsnapt-aan-grote-aanslag?utm_source=twitter&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed