Echte bruggenbouwer is conservatieve katholiek: Sebastian Kurz!

Oostenrijk: Echte bruggenbouwer is conservatieve katholiek: Sebastian Kurz!

Opnieuw werken conservatief-rechts en uiterst rechts, ÖVP en FPÖ, samen in Wenen. Toch leidt dat nu niet tot ophef in Europa. Integendeel: het nationaal-populisme heeft inmiddels zoveel Europese landen in zijn greep, dat Oostenrijk een baken van stabiliteit is!

Zonder noemenswaardige problemen leidt de 32-jarige Sebastian Kurz inmiddels een jaar een regering met daarin de rechts-populistische FPÖ. Een voorlopig succesvol politiek experiment waarvoor hij echter geen felicitaties ontvangt, ziet Robbert de Witt.

Wenen is ver weg voor Nederlanders. De Oostenrijkse politiek volgen zij amper. Er gebeurt ook niet zoveel, zo lijkt het. Wie weleens de wekelijkse economische statistiekrubriek achter in het Britse weekblad The Economist bekijkt, ziet achter Oostenrijk slechts opwekkende cijfers: lage werkloosheid, hoge groei!

Toch is daar een opmerkelijk politiek project gaande: de centrum-rechtse ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz werkt er inmiddels een jaar relatief vlekkeloos samen met de verguisde rechts-nationalisten van de FPÖ. Aan het begin van deze eeuw leidde deze samenwerking nog tot grote verontwaardiging in de rest van Europa.

Maar inmiddels liggen de zaken heel anders. Opnieuw werken conservatief-rechts en uiterst rechts, ÖVP en FPÖ, samen in Wenen. Toch leidt dat nu niet tot ophef in Europa. Integendeel: het nationaal-populisme heeft inmiddels zoveel Europese landen in zijn greep, dat Oostenrijk een baken van stabiliteit is!