Minister en OM-top overlegden toch over zaak tegen Wilders!

Wilders wraakt 3 rechters tegelijk

Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie, CDA) aan de Tweede Kamer. Van een opdracht tot vervolging zou echter geen sprake zijn geweest.

Toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en toenmalig OM-topman Herman Bolhaar hebben in 2014 toch overlegd over de vervolging van PVV-leider Geert Wilders voor diens minder Marokkanen-uitspraak. Dat blijkt uit een brief die Opsteltens opvolger Ferdinand Grapperhaus (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tot nu toe hebben het ministerie en het OM altijd ontkend dat er contact is geweest over de vervolging van Wilders. In zijn brief, waarin hij Kamervragen van Wilders beantwoordt, schrijft Grapperhaus dat Bolhaar en Opstelten elkaar in april 2014 wel degelijk hebben gesproken over een mogelijke strafzaak tegen de politicus. Het ging volgens Grapperhaus om een “regulier overleg”.

Begin 2014 was het nog niet duidelijk of het OM Wilders zou vervolgen om zijn controversiële uitspraak, die hij op een verkiezingsavond in maart had gedaan. 6.400 mensen deden naar aanleiding van de ‘Minder! Minder!’-leus aangifte. Uiteindelijk maakte de aanklager in december 2014 bekend dat er een zaak tegen Wilders zou komen. De PVV-voorman zelf vermoedt dat Opstelten het OM rechtstreeks opdracht daartoe heeft gegeven.

Het hoger beroep in de zaak tegen Wilders gaat vrijdag verder. In december 2016 bevond de rechtbank in Den Haag hem schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde hem geen straf op. Zowel het OM als Wilders gingen in hoger beroep. Tijdens de eerste zitting in het hoger beroep, afgelopen mei, wraakte Wilders het gerechtshof.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/29/minister-en-om-top-overlegden-toch-over-zaak-tegen-wilders-a2838068