Akkoord in zicht over Marrakesh-pact!

DEN HAAG – De coalitie denkt een oplossing te hebben gevonden voor het aanhoudende rumoer over het migratiepact van Marrakesh. VVD, CDA, D66 en CU sorteren voor op een VN-stemverklaring bij het aannemen van het pact. Dit zou een extra waarborg moeten inbouwen dat migranten er geen extra rechten aan kunnen ontlenen. Nederland gaat dan vervolgens het document wel omarmen!

Staatssecretaris Harbers (Asiel) heeft hier deze week met de coalitiepartijen over gesproken. Een bericht van de Volkskrant hierover wordt in Den Haag herkend, hoewel ook wordt gezegd dat de besprekingen nog niet zijn afgerond.

VVD en CDA hopen met het extraatje kritische partijen als Forum voor Democratie en PVV wind uit de zeilen te nemen. Laatstgenoemde partijen vrezen het ergste als het pact door Nederland wordt onderschreven, omdat het migranten makkelijker zou maken zich in Nederland te vestigen.
Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur voelen VVD en CDA de hete adem in de nek van deze twee concurrenten, die zich gesteund voelen door een groeiend deel van Nederland dat het pact onverstandig vindt. In allerlei landen in Europa en de VS wordt voor negatieve gevolgen van ’Marrakesh’ gevreesd. Het ene na het andere land heeft de voorbije weken aangekondigd onder het pact uit te willen.
Motie van wantrouwen

De PVV heeft al laten weten niks te zien in de ’oplossing’ die de coalitie voorstaat. „Het kabinet zegt daarmee dat het achter de tekst staat”, zegt Kamerlid Fritsma. „Terwijl die juist de deur openzet voor meer migratie. Dat is het laatste wat Nederland nodig heeft.” De PVV dient om deze reden komende dinsdag een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. „We nemen dit heel serieus”, zegt Fritsma. „Nu al komen tienduizenden migranten binnen zonder papieren. We weten niet wie die mensen zijn en wat ze van plan zijn. Dat er terroristen tussen kunnen zitten, is al gebleken.”

Ook Forum voor Democratie vindt het ’inlegvelletje’ bij het pact een lachertje, twittert partijleider Baudet. „Denkt Rutte dat we gek zijn ofzo?”

Bronnen aan het Binnenhof meldden de voorbije weken al dat het kabinet bezig was om een extra document op te stellen dat als waarborg zou moeten dienen tegen negatieve effecten van ’Marrakesh’. Het kabinet is nog bezig steun te verwerven van andere landen om zich ook achter de stemverklaring te scharen. Volgens een coalitiebron wordt er gesproken met Duitsland, België en Luxemburg.

In Den Haag hield vooral D66 juist vast aan het pact, ook omdat het volgens de partij ’goed’ zou zijn voor Nederland. Nu het pact het groene licht van het kabinet belooft te krijgen en tegenstanders slechts bediend worden met een stemverklaring, lijkt die partij nu aan het langste eind te trekken.

pijl.down

Teken hier:  https://forumvoordemocratie.nl/petities/stop-marrakesh

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2855393/akkoord-in-zicht-over-marrakesh-pact?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter