Strafprocedure tegen Hongarije legt vinger op zere plek van EU!

The only European leader with brains!

De scheurtjes in de relatie tussen Hongarije en de Europese Unie zijn uitgegroeid tot een waar conflict: het Europees parlement heeft vanmiddag ingestemd met de start van een artikel 7 procedure, die er in het uiterste geval toe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht verliest binnen de EU. Hoe groot is de kans dat dit echt zal gebeuren? En hoe heeft het zover kunnen komen?”

Bedreiging democratie en rechtsstaat

Partijgenoten en vrienden van Orbán kunnen dankzij de hervormingen op strategische en lucratieve plekken worden ingezet; bijvoorbeeld bij de rechtbank of de mediawaakhond. Ook is het merendeel van de mediaorganisaties die het land telt nu in handen van bevriende zakenlieden van Orbán.

De Europese Unie ziet bovenstaande hervormingen als een systematisch bedreiging van de democratie en rechtsstaat in Hongarije. Ook maakt de EU zich zorgen over het gebrek aan een onafhankelijke rechtsspraak, de beperking van de vrijheid van onderwijs en de greep van de regering op de nationale bank. Ten slotte hekelt de EU het harde immigratiebeleid van Hongarije; de rechten van migranten worden met voeten getreden.

Hongarije dreigt door Sargentini stemrecht te verliezen!

Hongarije dreigt het stemrecht in de Europese Unie (EU) te verliezen. De strafprocedure tegen Hongarije is in werking gezet, nadat GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini een kritisch rapport over Hongarije had gepresenteerd. Het Europees Parlement heeft besloten dat het land het stemrecht moet worden afgepakt.

De Hongaarse regering wordt ervan beschuldigd de democratische waarden van Europa te schenden: 448 stemmen voor, 197 tegen en 48 onthoudingen. Daarmee is de tweederde meerderheid gehaald die nodig is voor het toepassen van artikel 7 van het Europees Verdrag. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de EU wordt artikel 7 van het Verdrag betreffende Europese Unie toegepast. Dat kan, wanneer de waarden die in artikel 2 van het verdrag worden genoemd, worden geschonden.

Het Nederlandse “Clubje achter de heg”!

Ook Nederlandse partijen in het Europees Parlement stemden vandaag mee over de strafprocedure tegen Hongarije. Er waren vijf Nederlandse tegenstemmen, één onthouding en de rest was voor. De hele PVV-fractie (4 personen) stemde tegen. Ook de SGP (1 persoon) stemde tegen. De ChristenUnie (1 persoon) onthield zich van de stemming.

Tot vandaag was dat voor Eurocommissaris Timmermans voldoende. Maar het Europees Parlement wil een stap verdergaan.

De Nederlandse Judith Sargentini onderzoekt als Hongarije-rapporteur de staat van de democratie en rechtsstaat in Hongarije. In haar rapport van april dit jaar adviseert ze om de artikel 7-procedure tegen Hongarije te starten. De strafprocedure isnog nooit eerder door het parlement gestart en geeft de mogelijkheid om zware maatregelen op te leggen aan een lidstaat. Het parlement stemt vanmiddag in met deze procedure.

Vinger op de zere plek

Deze situatie met Hongarije legt de vinger op de zere plek voor de EU. Aan de ene kant is deze strafprocedure een manier om te laten zien; tot hier en niet verder. Wanneer een lidstaat de Europese normen en waarden overtreedt zullen daar consequenties aan verbonden worden. Maar of het land die consequenties ook daadwerkelijk zal gaan voelen, is maar zeer de vraag. De EU krijgt in toenemende mate te maken met lidstaten die zich nationalistischer opstellen. Landen die vinden dat verschillende zaken zoals media en rechtsstaat strikt binnenlandse aangelegenheden zijn. Zaken dus waar de EU zich volgens hen niet mee hoeft te bemoeien!

https://nos.nl/artikel/2250099-strafprocedure-tegen-hongarije-legt-vinger-op-zere-plek-van-eu.html

Lees ook: https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/09/feeststemming-bij-strafexpeditie-tegen-hongarije-is-schandalig-645256/