Corrupte ambtenaren zorgen voor lekke EU-grens: duizenden Bulgaarse paspoorten verkocht aan buitenlanders!

(Vertaling: E.J. Bron)

In Bulgarije werd een bijzonder zwaar geval van corruptie ontdekt. Daar hebben omgekochte ambtenaren duizenden buitenlanders uit niet-EU-landen tegen betaling aan Bulgaarse paspoorten – en zodoende aan een EU-staatsburgerschap – geholpen. Het openbaar ministerie deelde in Sofia mee dat zij een onderzoek zou instellen tegen medewerkers van de autoriteit voor Bulgaren die in het buitenland wonen. De ambtenaren zouden worden beschuldigd van corruptie, vervalsing van documenten, ambtsmisbruik, ja, zelfs van de vorming van een criminele vereniging.

Met de paspoorten zouden de kopers Bulgaarse burgers zijn geworden – als zodanig kunnen zij zich zonder visum vrij bewegen in alle landen van de EU. Volgens berichten in de media gingen de vervalste paspoorten naar kopers in de Oekraïne, Moldavië en Macedonië. In deze drie landen wonen Bulgaarse minderheden, die bij aan kunnen tonen van hun afkomst een paspoort van het EU-land Bulgarije kunnen aanvragen. De verdachte ambtenaren worden er nu van beschuldigd tegen betaling vervalste bewijzen aan niet-Bulgaren te hebben versteekt.

Volgens informatie van Justitie vroegen de ambtenaren ongeveer € 5000,- voor een vervalst bewijs. De politie zou maandag de chef van de autoriteit voor Bulgaren in het buitenland en nog ongeveer 20 andere verdachten hebben gearresteerd, berichtten de media. Per week zouden ze ongeveer 30 vervalste bewijzen hebben uitgegeven. Justitie wilde niet ingaan op verdere details.

Bulgarije is sinds 2007 EU-lid. Sinds de EU-toetreding is het aantal ingeburgerde buitenlandse Bulgaren volgens informatie van de regering duidelijk toegenomen. In de afgelopen tien jaar werden ongeveer 115.000 paspoorten aan buitenlanders van Bulgaarse afkomst verstrekt, aldus het ministerie van Justitie.

https://ejbron.wordpress.com/2018/11/01/corrupte-ambtenaren-zorgen-voor-lekke-eu-grens-duizenden-bulgaarse-paspoorten-verkochers/t-aan-buitenland