D66 dreigt kampioen nepnieuws te worden!

D66-ministers als Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag beschuldigen politieke tegenstanders maar wat graag van het verspreiden van nepnieuws. Maar zelf zijn ze daar ook niet vies van, schrijft Afshin Ellian.

D66 voert regelmatig campagne via haar ministers. Kort voor de gemeenteraadverkiezingen hield minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren de Burgemeester Dales Lezing, waarin zij de tegenstanders van haar partij aanviel.

Lezingen Ollongren en Kaag hebben zelfde oogmerk: manipulatie kiezers

Deze maand was het de beurt aan minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, zij hield de Abel Herzberglezing. Kennelijk werden beide speeches door dezelfde geestdrift geschreven. Wellicht door dezelfde persoon. Beide lezingen kennen immers een gemeenschappelijke structuur: een familieverhaal (romantisch opgeschreven), donkere dagen uit de geschiedenis en valse berichten of analyse over de politieke tegenstanders. Wat is hun oogmerk? Manipulatie van de kiezers!

Ollongren gebruikte haar persoonlijke verhaal om een politiek punt te maken: ‘Ik kom uit de familie “Ållongren i Finland”. Al generaties lang een officiersgeslacht. Tsaargezind. Van tijd tot tijd zelfs bivakkerend in de weelde van de tsaren. Zo was mijn over-, overgrootmoeder de gouvernante van de laatste tsaar Nicolaas II; mijn overgrootvader zijn speelkameraadje. Te midden van paleizen vol schilderijen, naar knikkende lakeien, naar geparfumeerde vrouwen. De zoon van dat speelkameraadje van de laatste tsaar is mijn opa Alexander. Ook hij diende in het tsaristisch leger, ook hij zwoor trouw aan de tsaar. En ook voor hem was Sint Petersburg zijn thuis.’