Italiaanse regering ‘speelt Sinterklaas met geld dat er niet is’

De staatsschuld van Italië is ongeveer 2342 miljard euro, na Griekenland relatief de grootste van de Eurozone. Desondanks heeft de regering in Rome een zeer ambitieuze begroting bekendgemaakt, tot vrees van Brussel.

Een basisinkomen voor de armen. Een verlaging van de pensioenleeftijd. Lagere belastingen voor ondernemers. Een belastingpardon voor schulden tot 100.000 euro. “Het is Sinterklaas spelen met geld dat er niet is”, zegt correspondent Angelo van Schaik.

‘Ontslag’

Minister van Economische Zaken Tria heeft naar verluidt zijn ontslag aangeboden aan president Mattarella, maar die heeft geweigerd. De partijloze Tria was de vervanger van de euro-sceptische Paolo Savona, waartegen de president zijn veto uitsprak. Savona zou de financiële markt te veel angst inboezemen, maar de begroting van Tria doet daar uiteindelijk weinig voor onder.

De aandelenkoersen van Italiaanse banken fors in de min, de beurs in Milaan ging 4 procent onderuit. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties, ook wel de spread genoemd, staat op 280 punten.

“Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden”, zegt Van Schaik. “En die spread is een soort thermometer voor de economische betrouwbaarheid van een land. Daaruit blijkt dat investeerders weinig vertrouwen meer hebben in dit Italië.”

Dat interesseert de regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en Lega naar eigen zeggen weinig. We zien wel waar het schip strandt, zei vicepremier Salvini van Lega.

Volgens economieminister Tria schiet Italië zichzelf met de begrotingsplannen in de voet, legt Van Schaik uit. “Want als die spread omhoog gaat, wordt het lenen duurder. Vervolgens worden de hypotheken duurder en wordt dus alles waarvoor je geld moet vragen bij een bank duurder.”

Rutte zei eerder vandaag dat het Nederlandse kabinet “zeer bezorgd” is over de ontwikkelingen in Italië. (RP: laat hij zich maar bezorgd maken over de ontwikkelingen in zijn eigen land en over zijn eigen volk in plaats van constant een knieval te maken voor de EU!)

In Brussel bestaat de hoop dat Rome de grootse plannen nog afzwakt voordat ze halverwege oktober worden ingediend bij de Europese Commissie. Die kan de plannen afkeuren, hoewel dat nog bij geen enkel lid ooit is gedaan.

‘Luisteren naar de kiezer, niet naar Brussel’

De boodschap van de eurosceptische regering is volgens Van Schaik in ieder geval duidelijk: “We luisteren naar de kiezers en niet naar de bureaucraten in Brussel.”

https://nos.nl/artikel/2252528-italiaanse-regering-speelt-sinterklaas-met-geld-dat-er-niet-is.html