Was dat het, Angie? Fractie brengt op sensationele wijze Merkel-marionet Volker Kauder ten val

Angela Merkel en Volker Kauder.

(Vertaling: E.J. Bron)

Nu wankelt de republiek, nu trilt de bondskanselarij. In een unieke daad van rebellie heeft de CDU/CSU-fractie haar voorzitter Volker Kauder de laan uitgestuurd. Ralph Brinkhaus heeft gewonnen, die verrassend duidelijk tot nieuwe fractievoorzitter werd gekozen. Hij won met 125 tegen 112 stemmen. Dat is een harde klap voor Angela Merkel, die de parlementariërs daarvoor bijna had gesmeekt om op haar volgeling Kauder te stemmen. Deze politieke mokerslag staat gelijk aan een motie van wantrouwen tegenover de bondskanselier.

journalistenwatch

Van tevoren werd met maximaal 30% van de stemmen voor Brinkhaus rekening gehouden, die in principe geen andere koers wil varen, maar meer zelfbewustzijn in de fractie zou willen laten zien. De mainstream media hadden in de zin van Merkel de kandidatuur “bevreemdend”, “pijnlijk” en “uitzichtloos” genoemd. Opnieuw zaten de journalisten er in hun overgave aan Merkel volledig naast.

Volker Kauder (69) was 13 jaar in functie en voerde trouw de bevelen van zijn bondskanselier uit. Zijn niet-herkiezing staat gelijk aan een sensatie. De fractie van de CDU/CSU staat bekend als gemakkelijk te leiden, omdat de parlementariërs zich liever koest houden dan een eigen mening laten horen. Daarvan had Kauder blijkbaar gebruikgemaakt tot aan de pijngrens.

In de geheime stemming kwam de woede over Merkel nu naar buiten. De 50-jarige politicus financiële en begrotingszaken Brinkhaus won vandaag met 125 tegen 112 stemmen meer dan duidelijk van de vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel.

Kauder had het voor het eerst tegen een uitdager moeten opnemen. Na de voor de CDU/CSU teleurstellend verlopen parlementsverkiezingen was hij tijdens de herverkiezing van de fractievoorzitter een jaar geleden afgestraft met een resultaat van maar 77%. Daarvoor had de man uit Baden-Württemberg meestal percentages gekregen van ver over de 90% – in 2013 was dit zelfs 97,4%.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
https://ejbron.wordpress.com/2018/09/25/was-dat-het-angie-fractie-brengt-op-sensationele-wijze-merkel-marionet-volker-kauder-ten-val/#comment-836906

Lees ook: Wat is er nu aan de hand? “FAZ” eist verontschuldiging van Merkel voor vluchtelingenpolitiek