VLUCHTELINGEN OP VAKANTIE NAAR LAND VAN HERKOMST!

Veel Europese landen hebben te maken met de statushouders die tijdens de vakantiedagen terugreizen naar hun vaderland, het land waarover ze beweren dat ze er gevaar lopen.

In 2016 en 2017 is van ongeveer 300 mensen met een verblijfsvergunning onderzocht of hun vergunning kon worden ingetrokken omdat zij waren afgereisd naar hun land van herkomst.

In de zomermaanden juli en augustus zijn er in België – dat in de opsporing van vakantievluchtelingen samenwerkt met Nederland – totaal 133 meldingen van dit soort ‘vakantiegangers’ binnengekomen. 71 Statushouders zijn betrapt op Belgische luchthavens en 62 in andere EU-landen.  Tot september 2018 zijn 153 vluchtelingen hun status kwijtgeraakt. In 2017 werd de status van 134 vluchtelingen ingetrokken. (RP: Ik vraag me af hoeveel het wél is gelukt!)

“Beschermen”

Vaak reizen statushouders naar hun vaderland via een ander EU-land om niet getraceerd worden. Om dat te voorkomen hebben Nederland en België in 2016 een akkoord gesloten waarin ze informatie uitwisselen.

Een asielvergunning is bedoeld om mensen te beschermen tegen gevaar in het land van herkomst. Als blijkt dat vreemdelingen met een vergunning voor bepaalde tijd het land waar ze vandaan komen hebben bezocht, begint de IND meestal een intrekkingsprocedure.

‘Ontoelaatbaar’

“Het is ontoelaatbaar als mensen zeggen dat ze worden vervolgd in hun land van herkomst, en om dan toch terug te keren naar dat land. Want dan heb je geen asiel hier nodig. Dus om die reden treden wij daartegen op”, reageert Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.In de zomermaanden juli en augustus zijn er in België – dat in de opsporing van vakantievluchtelingen samenwerkt met Nederland – totaal 133 meldingen van dit soort ‘vakantiegangers’ binnengekomen. 71 Statushouders zijn betrapt op Belgische luchthavens en 62 in andere EU-landen. Tot september 2018 zijn 153 vluchtelingen hun status kwijtgeraakt. In 2017 werd de status van 134 vluchtelingen ingetrokken.“Als we dit aan de grens constateren, dan treedt de marechaussee op. We werken ook samen met onze buurlanden. In alle landen waarin we het vermoeden hebben dat dat gebeurt, kan dat leiden tot het intrekken van de asielvergunning.”

RP: De reizen naar hun land van herkomst: o.a. Afrika en de Arabische landen, zijn de duurste vliegreizen (tussen de 1500 en 1700 Euro per persoon!) Ze weten exact via welke “open grenzen” landen zij dit kunnen doen. Wie zijn hier nu de grote Dombo’s?

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2250350-stijging-van-het-aantal-vakantievluchtelingen.html

Advertenties