De Trump-regering dumpt het Palestijnse bestuur

Mahmoud Abbas en Donald Trump.

Na vijfentwintig jaar van liegen tegen de wereld over zijn steun voor “vrede” wordt het Palestijnse bestuur eindelijk gestraft voor zijn weigering om integer te onderhandelen. Opeenvolgende Amerikaanse presidenten hebben het Palestijnse bestuur altijd geknuffeld en zij bleven het miljarden dollars aan Amerikaans belastinggeld toeschuiven. Dit ondanks het feit dat zij altijd ‘nee’ zeiden tegen elk Amerikaans bemiddelingsplan en in plaats daarvan bleven aanzetten tot terreur tegen Israël.

Toch bleef elke Amerikaanse president druk uitoefenen op Israël om meer concessies te doen en hebben zij het Palestijnse bestuur nooit echt onder druk gezet om op te houden met het aanzetten tot, steunen en financieren van terreur. Uiteindelijk heeft de Trump-regering het bestraft voor de gevolgen van zijn daden en passiviteit in het daadwerkelijk streven naar vrede.

Sluiting van het kantoor in Washington DC

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton kondigde gisteren aan dat de VS het PLO-kantoor in Washington DC zullen sluiten. Dit is het diplomatieke kantoor van het Palestijnse bestuur in Washington. De Trump-regering geeft hen een maand de tijd om hun spullen te pakken en te vertrekken.

Het enige wat het Palestijnse bestuur hoeft te doen om dit decreet in te trekken, is ermee in te stemmen om realistisch met Israël rond de tafel te gaan zitten en te onderhandelen. Het Palestijnse bestuur zal dat echter hoogstwaarschijnlijk niet doen. Het blijft ook zeggen dat het niet met de Trump-regering wil spreken. Het lijkt erop dat ze heeft besloten om de Trump-jaren af te wachten, in de hoop dat een volgende president met een meer pro-Palestijnse instelling, zoals Obama, zal terugkeren naar de macht.

Dreiging tegen het ICC

Bolton heeft ook het Internationaal Strafhof (ICC) gedreigd met sancties als het zaken tegen Israël aanhangig maakt. Dit is een gevolg van het feit dat het Palestijnse bestuur een zaak tegen Israël bij het Internationaal Strafhof aanhangig heeft gemaakt. De Verenigde Staten hebben het Palestijnse bestuur gewaarschuwd dit niet te doen, omdat eventuele meningsverschillen via onderhandelingen dienen te worden beslecht en niet via het Internationaal Gerechtshof. Het feit dat Israël voor het Internationaal Strafhof is gedaagd, is een teken dat het Palestijnse bestuur niet geïnteresseerd is in onderhandelingen te goeder trouw, en ook daar laat de VS het een prijs betalen.

Bron:
https://israelunwired.com
Door: Avi Abelow

Vertaald uit het Engels door:
Peter Rissing
(voor www.ejbron.wordpress.com)