Duitse politiebond vreest dat burgers recht in eigen hand nemen!

Het heeft een tijdje geduurd maar nu gaat, zoals ik al vaker heb voorspeld, de kruik barsten! Het volk gaat nu het recht in eigen  hand nemen!

De Oost-Duitse stad Chemnitz was maandag, een dag na de geweldsuitbarsting van nationalistische demonstranten,opnieuw het toneel van geweld. Bij nieuwe confrontaties tussen linkse en rechtse actievoerders vielen zeker zes gewonden.

De politie sluit niet uit dat het aantal gewonden verder oploopt. Hoe de zes eraan toe zijn, is niet bekend. Vier van de gewonden waren deelnemers aan een demonstratie van de nationalistische beweging Pro Chemnitz die volgens de politie door vijftien tot twintig anderen werden aangevallen, schrijft de Sächsische Zeitung.

Duizenden deden mee aan de protesten. Er werd met vuurwerk en andere objecten gegooid. Een politiemacht was op de been om de twee kampen uit elkaar te houden. Deelnemers spraken van een agressieve stemming. Sommigen probeerden de rij agenten te doorbreken, waarop het waterkanon werd ingezet. De politie doet onderzoek naar tien mensen die de Hitlergroet lieten zien. In de loop van de avond dropen de meeste demonstranten af.

‘Laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft’

Aanleiding voor de onrust is de dood van een 35-jarige Duitser tijdens een festival in de stad. Hij werd zaterdagnacht bij een ruzie meermaals gestoken. Twee anderen raakten zwaargewond.

Volgens de Duitse boulevardkrant Bild zou de vechtpartij zijn ontstaan nadat drie Duitsers een vrouw te hulp schoten die werd aangerand. De politie wil die geruchten niet bevestigen. Een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees zijn na het voorval gearresteerd.

Nationalistische betogers gingen zondag de straat op als reactie op de dood van de man. Rechtse hooligans wilden ‘laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft’. Zij hadden het gemunt op buitenlanders en bekogelden agenten met flessen en stenen. Drie slachtoffers hebben aangifte gedaan: een Afghaan, een Syriër en een Bulgaar. Volgens televisiezender Deutsche Welle had de politie grote moeite om de menigte in bedwang te houden. Uit de nabijgelegen steden Leipzig en Dresden werd versterking opgeroepen.

Overheid kan burgers niet langer beschermen

De Duitse nationale politiebond GdP heeft dinsdag alarm geslagen over de situatie in de stad. Voorzitter Oliver Malchow vreest dat ‘burgers het recht in eigen hand nemen en vertrouwen op burgerwachten en zelfredzaamheid’. En daar is de overheid volgens hem medeverantwoordelijk voor, zegt hij in het regionale dagblad Neue Osnabrücker Zeitung. (RP: zeg maar gerust “voor 100% verantwoordelijk). 

‘De staat is er om zijn burgers te beschermen met politie en justitie,’ zegt Malchow. ‘Maar als dat de staat, in de ogen van veel burgers, niet lukt, bestaat het risico dat die het recht in eigen hand nemen, dat ze hun vertrouwen stellen in burgerwachten en eigen rechter gaan spelen. Dit is een angstaanjagende trend. 

Lees hier het hele artikel: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/08/640278-640278/