Tsjechische premier: ‘Migratievoorstel EU onwerkbaar’

De Tsjechische premier Andrej Babis slaagde er vorige week eindelijk in om een regering te vormen, na maanden onderhandelen. Nu opent hij de aanval op het onlangs beklonken migratie-akkoord voor de EU-lidstaten. ‘Onwerkbaar’.

Dat zegt Babis in een interview met de Britse krant Financial Times. Vorige week kreeg Babis, met gedoogsteun van de communisten, een meerderheid in het Tsjechische parlement.

Babis heeft voornamelijk kritiek op het idee om een vluchtelingenkamp buiten de grenzen van de Europese Unie in te richten. Migranten die worden gered uit de Middellandse Zee, zouden daarnaartoe worden gestuurd, om een asielprocedure in te gaan. Nog geen enkel land heeft aangeboden om een dergelijk centrum te huisvesten.

Babis: meer aandacht voor de buitengrenzen

Babis twijfelt aan het nut van dit plan. ‘Als dit soort centra in Europa komt,’ zegt Babis, ‘wie gaat dan bepalen waar deze mensen naartoe gaan? Wie gaat ze asiel geven?’ Babis wil dat de Europese Unie zich vooral richt op het versterken van de buitengrenzen.

‘We moeten een duidelijke boodschap overbrengen: het is nu afgelopen. We moeten een deal sluiten met Noord-Afrikaanse landen als Libië en Tunesië, zoals we eerder met Turkije hebben gemaakt.  En dan moeten we deze mensen in hun land van herkomst helpen, zoals in Syrië, Nigeria of andere landen.’ Het is opmerkelijk dat Babis ook Syrië noemt, omdat de migranten uit Syrië veelal aanspraak kunnen maken op asiel.

Naast Polen en Hongarije is ook Tsjechië een tegenstander van het verdelen van migranten volgens een door Brussel opgelegd quotum. De Europese Commissie wilde in 2015 de vluchtelingen in Italië en Griekenland naar rato verdelen over de andere Europese lidstaten, maar de Centraal-Europese landen weigerden pertinent.

RP: In tegenstelling tot de rest van Europa, gebruiken de Oostbloklanden WEL hun hersens!

https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/07/tsjechische-premier-migratievoorstel-eu-onwerkbaar-632721/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=elsevierdagelijks&utm_campaign=els_20jul18