‘Pak echte fraudeurs in plaats van bijstandsmoeders’

 

Twee jaar heeft onderzoeksjournalist Bart de Koning tussen zijn normale werkzaamheden voor De Correspondent, Follow the MoneyVrij Nederland en Maarten aan zijn boek Vriendjespolitiek – Fraude en corruptie in Nederland gewerkt. En geen dag te lang, zo vertelt hij. “Ik wilde op een gegeven moment Het Financieele Dagblad niet meer zien, wilde niet meer weten wie er weer opgelicht was.”

In Vriendjespolitiek – Fraude en corruptie in Nederland poogt De Koning frauderend Nederland te analyseren. Denk dan aan affaires als Lockheed, de bouwfraude, vastgoedfraude, de fraudezaak rond de Limburgse politicus Jos van Rey, asfaltfraude, Henry Keizer, Panama Papers en ga zo maar door. “Terwijl deze zaken pas het topje van de ijsberg zijn,” vertelt de journalist.
De totale schattingen over de schade van frauderende Nederlanders lopen uiteen, maar onderzoekers ramen de ‘schade’ voor de burger op minstens 11 miljard euro per jaar, of ongeveer 600 euro gemiddeld per Nederlander. De Koning: “Het berekenen van alle fraudevormen is moeilijk, omdat het heel lastig definieerbaar is. Fraudeurs lopen niet te koop met hun methodes en het feit dat ze de overheid een loer draaien. Omdat het zo onzichtbaar en abstract is, valt het ook voor Nederlanders moeilijk te begrijpen, in tegenstelling tot iets als bijstandsfraude.”

Daar noemt De Koning meteen een thema dat hem aan het hart gaat. “Het gaat hier om ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Soms is het ook niet echte fraude maar gaat het om een vergissing. Toch worden bijstandsmoeders uitgekleed, omdat hun fouten zichtbaar zijn.” Zulk beleid is fout en immoreel, vindt De Koning. 

Als lichtend voorbeeld noemt De Koning de zaak rond Henry Keizer. Afgelopen week heeft justitie voor twintig miljoen euro beslag gelegd bij de voormalig VVD-voorzitter. Ook zit de FIOD Keizer achter de broek. “Iedereen kan aanvoelen dat hij niet koosjer is,” stelt De Koning. “Hij heeft een crematiebedrijf gekocht voor 30.000 euro, waarvan vastgoed voor nul euro op de balans stond. En dan blijft de VVD volhouden dat Keizer volledig integer is. Daartegen zijn geen nieuwe regels bestand.”

Lees hier het hele artikel:  https://www.hpdetijd.nl/2018-07-10/nederlandse-fraude-bart-de-koning/