DE GROTE EURO-RAMP!

                                               Klik op de afbeelding om te vergroten

ECONOOM VERBIJSTERT BRUSSEL MET SPIJKERHARDE CONCLUSIES OVER EUROMYTHES

’Een enorme fout’

In het hol van de leeuw deelde Ashoka Mody deze week zijn kijk op de euro. De Amerikaanse professor Economie van Indiase afkomst is klein, vriendelijk en welbespraakt. Hij werkte jarenlang bij het IMF en was vanuit die functie betrokken bij Europese hulpprogramma’s. Zijn spijkerharde conclusies zorgden in Brussel voor verbijsterde reacties. Mody pelde nietsontziend stukje bij beetje het hele europroject af. Volgens hem is deze Europese droom een illusie.

In zijn net verschenen boek EuroTragedy: A Drama in Nine Acts gaat hij terug naar het allereerste begin van de euro. „Mijn veronderstelling bij het schrijven van dit boek was dat de politieke leiders vooraf niet wisten wat de gevaren en risico’s van een gezamenlijke munt zouden zijn. Dat ze dat niet kónden weten”, zo zegt de oud-IMF-econoom in een interview. „Maar in mijn onderzoek ontdekte ik: ze wisten het wél!”

In zijn vuistdikke boek maakt hij alle mooie verhalen rond de euro met de grond gelijk. „Politici ontwikkelden een taal. Volgens bondskanselier Helmut Kohl zou de munt vrede brengen. De euro zou groei brengen, welvaart.” Op de beroemde top in Maastricht eind 1991 besloten Kohl en de andere leiders onder Nederlands voorzitterschap dat er een gezamenlijke munt moest komen. De eurocraten gingen er zelf in geloven, zegt Mody. Hij verwijt ze ’groepsdenken’, niemand dacht meer zelfstandig na. En dat gaat door tot de huidige dag.

Door: Carla Dekker- Lees hier het hele artikel.

Lees ook: https://eunmask.wordpress.com/2016/03/16/waarom-we-zo-veel-domme-linkse-politici-hebben/

Advertenties