Italië: Matteo Salvini doet EU een handreiking!

Matteo Salvini doet EU een handreiking: ‘Ik wil samenwerken, niet redetwisten’

Maar: wat betreft migratiekwesties zal de opstelling van de nieuwe Italiaanse regering hard zijn!

De leider van Lega Nord en nu minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Matteo Salvini, heeft vandaag gezegd dat zijn Europese collega’s helemaal geen angst hoeven te hebben voor hem en zijn regering. “We zijn elegant, we glimlachen, we zijn democratisch,” aldus de Lega-leider.Daarom hoeft de EU niet “bang” te zijn voor hen.

De komende uren zal hij, zei hij verder, praten met collega’s ministers van Binnenlandse Zaken van andere EU-landen “met wie ik samenwerk en niet zal redetwisten.” Hij wil hen dus een handreiking doen.

Daar voegde hij wél aan toe dat Italië vanaf nu een harde lijn volgt op het gebied van migratiekwesties. Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging zijn het daarover eens geworden met elkaar, en dat zal dus ook gebeuren. Zo zullen illegalen zo snel mogelijk uitgezet worden. Niets geen tolerantie voor mensen die op illegale wijze naar Italië zijn gekomen en daar vervolgens op illegale wijze blijven.

Italië heeft allang het gevoel dat het er alleen voor staat in de opvang van de migranten die over zee naar Europa komen. Het land zal dan ook met strenge eisen komen, en zelfs dreigen geen handtekening te zetten onder wat voor akkoord dan ook op deze top, als niet aan hun wensen tegemoet wordt gekomen. Zo wil Italië dat er meer geld gaat naar de Libische kustwacht, omdat er uit Libië veel bootjes met migranten vertrekken, en naar het EU-grensbewakingsagentschap Frontex. Maar vooral wil het land dat de zuidelijke zeegrens wordt gezien als een grens van de Europese Unie en niet alleen van Italië.

Natuurlijk zijn die vriendelijke woorden aan dovemansoren gericht. Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans hebben al lang besloten dat Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging vijanden zijn — zo zullen ze dus ook behandeld worden. De enige vraag is dan: durven die partijen hun rug recht te houden als de EU te keer gaat en allerlei dreigementen uit? 

http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/06/matteo-salvini-doet-eu-een-handreiking-ik-wil-samenwerken-niet-redetwisten/

Advertenties