Zorgbobo’s krijgen meer dan minister!

DEN HAAG – Vooral topmensen in de zorg nemen geen genoegen met hun salaris. De bonzen uit de zorgbranche zijn verantwoordelijk voor veruit de meeste verzoeken aan het kabinet om meer te mogen verdienen dan een minister. Het pleidooi van GroenLinks-kopstuk Paul Rosenmöller voor meer topsalarissen staat dus niet op zichzelf.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die deze krant heeft opgevraagd. Volgens de wet mogen bestuurders bij (semi-)publieke instellingen niet meer dan een minister verdienen. Alleen voor speciale gevallen kan de ministerraad een uitzondering maken.

Van de veertig verzoeken die zijn ingediend sinds het ingaan van de wet, zijn er zestien ingewilligd door het kabinet. In slechts drie gevallen ging het daarbij om zorgbonzen. Die vangen dus meestal bot. Welke organisaties en topmensen tevergeefs visten naar een hogere beloning wil het ministerie niet zeggen.

De uitzonderingsposities zijn verdeeld over elf topmensen. Daar geeft het kabinet wél de naam en organisatie van prijs. Drie ziekenhuisbestuurders – van het AMC, Maastricht UMC+ en het Universitair Medisch Centrum Utrecht – mogen bijvoorbeeld allemaal ongeveer 230.000 euro verdienen. De top van DNB vangt veruit het meest. Vijf topmensen verdienen daar tussen de 360.000 en 420.000 euro.

Hun inkomsten hangen af van de zorg die zij leveren en niet van de bijdrage aan gezondheid of kwaliteit van leven! (RP: terwijl dit hun doel zou moeten zijn!)

Per Nederlander bedragen de zorgkosten €4340. Dat is een kwart meer dan tien jaar geleden en een verdubbeling sinds het jaar 2000.

https://www.zorgvisie.nl/explosie-zorgkosten-komt-door-verkeerde-prikkels-zvs013677w/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2223251/zorgbobo-s-krijgen-meer-dan-minister