WAT HEEFT DE AANVAL OP SYRIË VOOR GEVOLGEN?

Europese eensgezindheid over militaire actie Douma is ver te zoeken

syrie3

Europa is verdeeld over een eventueel militair ingrijpen in Syrië. De Franse president Emmanuel Macron lijkt happig om mee te doen met een eventuele Amerikaanse aanval, en beweert ‘bewijs’ te hebben voor de gifgasaanval afgelopen weekeinde in de Syrische plaats Douma.

Hij benadrukte dat Frankrijk niet in oorlog is met Syrië, maar met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) – die diverse terreuraanslagen in Frankrijk in 2015 op haar geweten heeft. ‘Maar we staan niet toe dat regimes die denken dat ze alles kunnen maken, het internationaal recht schenden,’ aldus Macron, verwijzend naar de vermeende gifgasaanval. De Franse president zou samenwerken met Trump en ‘binnen afzienbare tijd’ met een gezamenlijk strijdplan komen.

Premier Mark Rutte (VVD) liet donderdagmiddag weten ‘begrip’ te hebben voor een eventuele Amerikaanse vergeldingsaanval. Rutte zei het heel waarschijnlijk te achten dat het Syrische regime achter de aanval zit. Hij zei te betreuren dat de Russen een internationaal onderzoek naar de gifgasaanval dwarsbomen. Minister Ank Bijleveld (CDA) van Defensie had woensdag al laten weten dat het kabinet begrip heeft voor een eventuele vergeldingsaanval op Syrië, als die proportioneel is. Volgens haar hebben de Amerikanen niet om militaire steun gevraagd. Nederland zit met de Verenigde Staten in de internationale coalitie tegen IS en voert met F-16’s bombardementen uit in het oosten van Syrië

Lees ook dit: https://www.nu.nl/syrie/4130359/moet-u-weten-conflict-in-syrie-begrijpen.html

Wat zijn de gevolgen van deze aanval?

Jihadgangers onder vluchtelingenstroom

Bij zowel internationale inlichtingendiensten als politici bestaat de angst dat nu IS geen grondgebied meer heeft, jihadhangers zich onder de vluchtelingenstroom naar Europa zullen begeven om daar aanslagen te plegen. Ook Europese jihadisten die afreisden naar het kalifaat en zich daar aansloten bij de gewapende strijd, vormen een risico.

Het Amerikaanse Soufan Center meldde in oktober dat van alle naar het kalifaat afgereisde Europeanen eenderde is teruggekeerd, zo’n 5.600 strijders. Volgens de denktank vormen deze terugkeerders de komende jaren een groot probleem voor de Europese veiligheid.

https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/04/europese-eensgezindheid-over-douma-ontbreekt-605199/

Lees ook: https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2018/04/wat-heeft-de-aanval-op-syrie-voor-gevolgen

 

Advertenties