Rechter voorkomt effectieve aanpak van Turkse uitkeringsfraudeurs

Een op de vijf Turkse Nederlanders wordt verdacht van fraude met uitkeringen, bijvoorbeeld omdat ze een huis bezitten in Turkije en dat niet melden. Maar gemeenten mogen geen bureaus inschakelen die alleen in Turkije vermogensonderzoek doen: dat is discriminatie, oordeelt de rechter.

Gemeenten worstelen met bijstandsfraude door ‘Nederturken’, die vele miljoenen kost, meldt De Telegraaf vrijdag. Ze dachten een oplossing te hebben met het inschakelen van commerciële bureaus die, in tegenstelling tot Nederlandse opsporingsambtenaren, gebruikmaken van een lokaal netwerk van Turkse advocaten, makelaars en taxateurs. Die kunnen snel en effectief onderzoek doen naar het bezit van luxe appartementen, vakantiehuisjes en ander vastgoed dat de Turken geheimhouden voor de Nederlandse overheid.

Maar volgens de ochtendkrant blijkt uit diverse uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste gerechtelijke instantie die zich bezighoudt met bijstandsuitkeringen, dat het van de rechter niet mag. De methode zou namelijk in strijd zijn met het verbod op discriminatie.

‘Verboden’ onderzoeksbureaus zijn sneller en effectiever

Eigenlijk zouden gemeenten het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF) moeten inschakelen, zegt de rechter. Maar omdat die zich hebben te houden aan internationale verdragen en afspraken, duurt het maanden, soms zelfs jaren voordat de onderzoeksresultaten binnen zijn. En dat terwijl de commerciële bureaus gemeenten in zes tot acht weken van een betrouwbaar onderzoeksrapport kunnen voorzien. Zo kunnen gemeenten veel sneller actie ondernemen tegen de fraudeurs.

Ongeveer één op de tien niet-westerse steuntrekkers zou frauderen, blijkt uit landelijke cijfers. Maar dat percentage ligt onder Nederlanders met een Turkse achtergrond veel hoger: de gemeente Tilburg gaat ervan uit dat 20 tot 25 procent van hen vermogen en inkomsten verbergt in Turkije. Een van de commerciële bureaus, Bureau Buitenland, beweert zelfs dat in een ‘niet nader genoemde gemeente’ de helft van de Turkse Nederlanders fraudeert.

Lees hier verder: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/02/rechter-voorkomt-effectieve-aanpak-van-turkse-uitkeringsfraudeurs-589661/

Lees ook: https://eunmask.wordpress.com/2016/05/30/schatrijke-turken-opntvangen-hier-onterecht-een-uitkering/