‘Blijft Europa de dertig miljoen Koerden gewoon negeren?’

Nog geen drie jaar geleden werden verschillende Koerdische dorpen en steden in Turkije van de kaart geveegd door Turks militair ingrijpen. Europa wist ervan, maar verkoos te focussen op de vluchtelingencrisis en de deal die het met het Turkse regime sloot.

Ook vandaag is het Westen ongetwijfeld op de hoogte van de dramatische gebeurtenissen in Turkije. Zolang het Westen stilzwijgend blijft omgaan met die drama’s, vrees ik dat de interne bezinning waar Turkije zo aan toe is, aan zich voorbij laat gaan en voor zich uit schuift.

Dood en vernieling

Deze week vielen Turkse troepen Syrië binnen om de Koerdische aanwezigheid in de grensregio terug te dringen. Opnieuw zwijgt Europa. De geschiedenis van Dersim 1937 herhaalt zich nochtans in en rond Afrin 2018. De burgerbevolking wordt geconfronteerd met dood en vernieling, en moet de regio ontvluchten. Denkt Erdogan écht dat hij een stap zet naar de oplossing van Koerdische probleem door Afrin te vernietigen? Moeten we niet spreken van een Turks probleem, eerder dan een Koerdisch probleem?

Het is hoog tijd dat Europa zichzelf de vraag stelt hoe het naar de Koerden kijkt. Gaan we hen als een volwaardig volk erkennen? Of blijven we dit volk van 30 miljoen negeren? Blijft Europa toegevingen doen aan Ankara, en steun geven aan een regime dat er alles aan doet om de Koerden te onderdrukken en ontkennen? 

Zolang het Westen drama’s in Turkije blijft negeren, laat het land een broodnodige interne bezinning aan zich voorbij gaan, schrijft Bülent Öztürk. ‘Op deze manier is Turkije gedoemd de fouten uit het verleden te blijven herhalen.’

http://www.knack.be/nieuws/wereld/blijft-europa-de-dertig-miljoen-koerden-gewoon-negeren/article-opinion-956557.html