‘Het Ongemak tussen hoog- en laagopgeleiden’

DEN HAAG (ANP) – Hoogopgeleide en laagopgeleide mensen dreigen steeds meer in verschillende werelden te gaan leven. De tegenstelling tussen beide groepen kan leiden tot gevoelens van ongemak. Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een rapport over de sociaal-culturele tegenstellingen in Nederland dat donderdag is gepubliceerd.

Beide groepen leven in gescheiden sociale netwerken. Ze hebben vooral contact met mensen van hun eigen opleidingsniveau, en de grote meerderheid van de samenwonende of gehuwde partners heeft (bijna) hetzelfde onderwijsniveau. Er is een reëel risico dat ze elkaar mijden, aldus het rapport. ,,Door allerlei maatschappelijke en technologische ontwikkelingen (zoals internet) is vermijding een stuk makkelijker geworden dan vroeger.”

“Hoog- en laagopgeleide personen denken heel anders over politieke onderwerpen als migranten en de EU!”

RP: Logisch! Het grootste verschil is, dat de hoogopgeleiden (de elite) geen last hebben van de realiteit en niet dagelijks geconfronteerd worden met de situaties op straat of in de sociale woon-/winkelwijken! Omdat zij zich zelden of nooit tussen het volk zullen begeven! In hun veilige villawijken of ivoren torentjes staan zij ver boven het ‘gewone’ volk (incl. de ‘nieuwe Nederlanders’) verheven!

Lees ook: https://www.oxfamnovib.nl/armoede-verslaan/eerlijke-verdeling-welvaart-en-macht/stop-ongelijkheid-davos2018?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=davos2018

Bron:  https://www.europa-nu.nl/id/vjogdr9srxxa/nieuws/ongemak_tussen_hoog_en_laagopgeleiden?v=1&ctx=vg9pjpilytz0&s0e=vhdubxdwqrzw&start_tab0=260