De Palestijnse zaak…

De POTUS heeft de Arabische elite op westelijke Jordaan oever (aka Westbank) en Gaza strook de gele kaart getoond en dat werd tijd ook. Na het jarenlange Obama gepamper van de Arabische elite die zo graag een eigen staat wil hebben met Jeruzalem als hoofdstad, waait in het Midden Oosten een andere wind.

Uit een windrichting die zeker niet gunstig is voor die Arabieren en de stank uit hun majestueuze paleizen verjaagt. Helaas heeft die Arabische elite niet in de gaten dat hun troefkaarten verbleken en het niet lang meer zal duren voordat diens waarde genullificeerd zal worden. Welkom in de nieuwe realiteit.

Zwaar geïrriteerd door de weinig coöperatieve houding van de Arabische elite en het voortdurend frustreren van vredesbesprekingen (of wat daarvoor moet doorgaan) heeft de POTUS besloten de geldstromen naar de beurzen van de Arabische elite krachtig in te dammen en als de houding op Westbank en Gazastrook niet drastisch verandert, het opdrogen daarvan een heldere realiteit zal worden. Dat spookbeeld heeft de drukke baasjes haastig naar de smartphones doen grijpen om stevige steun te krijgen in de Arabische wereld en landen waar useful idiots aan het roer staan. Door die steun lijkt de Arabische elite het tij te kunnen keren en de POTUS te dwingen de geldkraan open te houden. Zij vergissen zich daarin en honderden miljoenen dollars blijven stevig in de Amerikaanse beurs.

Als ze de wereld om hen heen niet met zoveel dedain hadden behandeld en met een heldere blik de veranderingen in hun omgeving op de juiste waarde hadden geschat, dan hadden ze kunnen vaststellen dat de sfeer in die omgeving niet ten goede van de Arabische elite op Westbank en Gazastrook is veranderd. De US is in een versneld tempo op weg om energie onafhankelijk te worden en kan niet meer politiek onder druk gezet worden door OPEC en zeker niet meer door olieproducerende staten in het Midden Oosten of Russische Federatie. Een olie-embargo zoals die in de jaren 1973-1974 de Amerikaanse economie in een ongewenste houdgreep kon houden, is nu niet meer aan de orde. Israel de enige democratie naar westers model kan door de olie en gas *) vondsten voor zijn kusten, in zijn eigen energie behoefte voorzien en is immuun voor Arabische energie wurgpogingen. Bad Luck voor de Arabische elite die geen gebruik van hun energie producerende Midden Oosten vriendjes kunnen maken om de USA en zijn Midden Oosten poulain het energie leven moeilijk te maken.

De schuld ligt hoofdzakelijk bij de Arabische elite zelf.

RP: *) Israël heeft o.a. een gasveld aangeboord in de Middellandse zee. Dit nieuwe gasveld genaamd Sarah en Mira bezit rond de 184 miljard kubieke meter aardgas. Daarnaast is er 75 km ten noordwesten van Haifa op een diepte van 4790 meter nog een gasveld in de Middellandse Zee ontdekt met een geschatte inhoud van 100 miljard kubieke meter. 

Lees hier verder: http://sta-pal.nl/2018/01/de-palestijnse-zaak/