Mag Facebook zomaar de vrijheid van meningsuiting inperken?

Mag Facebook zomaar de vrijheid van meningsuiting inperken?
Juridisch gezien mag Facebook zelf bepalen welk materiaal het toelaat. Maar, zeggen internetexperts, het netwerk heeft ook een publieke functie als journalistiek platform. Ruwweg eenderde van het internetverkeer van nieuwssites komt van Facebook. Dat betekent dat veel mensen hun mening baseren op wat ze op Facebook voorbij zien komen.

De moderatoren bekijken in principe alleen berichten die door gebruikers worden gerapporteerd. Daarom blijven racistische teksten bijvoorbeeld vaak staan op Facebook, ook al zijn ze tegen de richtlijnen. Wat niet wordt aangegeven, wordt ook niet geblokkeerd. Aangezien Nanninga en Oppenheimer een overwegend Nederlands publiek hebben, kwamen de klachten waarschijnlijk uit die hoek.

Het was „de lange arm van Ankara”. Toen Facebook onlangs een spotprent van cartoonist Ruben Oppenheimer over de Turkse president Erdogan verwijderde, werd die conclusie snel getrokken. Een paar dagen later schrapte het sociale netwerk nóg een satirische Erdogan-afbeelding van Oppenheimers Facebookpagina en werd ook een anti-Erdogan-gedicht van columnist Annabel Nanninga naar de digitale prullenbak verwezen. Een rel was geboren.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/26/zo-werkt-de-geheime-dienst-van-facebook-a1493344

https://www.trouw.nl/home/beperkte-vrijheid-van-meningsuiting-op-facebook~a1f87e16/

http://media.tpo.nl/2017/09/07/bonusquote-facebook-nu-ook-politiek-ideologische-organisatie/

RP: Dat FB ook op verzoek van vooral de linkse (Eurofiele/islamofiele) lezers een lid blokkeren voor een onschuldige licht kritische foto of uitlating is onderhand uit de vele commentaren gebleken!