Einde nabij voor No Surrender en Satudarah? Rechter verbiedt motorclub Bandidos

DEN BOSCH – Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten. Het Openbaar Ministerie vindt dat Bandidos Motorcycle Club als vereniging verboden moet worden en spande een rechtszaak aan.

De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor het voortbestaan van No Surrender en Satudarah, motorclubs met roots in Brabant.

Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden. Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaf eerder aan dat het geen zin heeft. ,,Stel dat het nu lukt om Bandidos te verbieden, dan noemen ze zich niet langer Bandidos, maar bij wijze van spreken Ramdidos”, zegt Brouwer. ,,Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door. Dat gebeurt nu ook in Duitsland, waar bepaalde afdelingen van Hells Angels door de rechter zijn verboden.”

Het is niet voor het eerst dat het OM probeert een motorclub te verbieden. In 2009 maakte de Hoge Raad een einde aan pogingen om een afdeling van Hells Angels te verbieden. Volgens de rechters ging het toen te ver om een hele organisatie te verbieden, zelfs als meerdere leden zich schuldig maken aan ‘ongewenst gedrag’.

RP: ik denk dat de plotselinge aanpak van het OM vanwege “overlast” niet de Ware Reden is, maar de angst dat deze clubs bij een eventuele volksopstand aan de kant van het volk zullen staan!

no surrender

https://www.bd.nl/binnenland/einde-nabij-voor-no-surrender-en-satudarah-rechter-verbiedt-motorclub-bandidos~a91503f84/