Hoe de overheid 100 miljoen verspilt aan drie ICT-mislukkingen!

Lees hier in het kort dit (omvangrijke) artikel hoe onze incompetente “bestuurders” poker spelen met ons geld! 

Dit artikel is gebaseerd op (interne) documenten en tientallen gesprekken met nauw betrokkenen, die uit angst voor hun carrière anoniem wilden blijven.
Het landelijk persoonsregister, met de gegevens van alle Nederlanders, moest moderner, vond het kabinet in 2004. Dertien jaar later is er 100 miljoen uitgegeven. Zonder resultaat.

In de kleine kantine van het beschaafde herenhuis aan de Haagse Lange Vijverberg woedt in het najaar van 2007 een koude oorlog tussen ambtenaren en ict’ers. De ambtenaren zitten in de ene hoek. De ict’ers, die ze hebben ingehuurd om een nieuwe persoonsregistratie te bouwen, zitten in een andere hoek. Tussen hen in zijn de tafeltjes leeg.

De ambtenaren, van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, zijn de poortbewakers van de persoonsgegevens van alle mensen in Nederland. De ict’ers zijn er om een nieuw systeem te bouwen voor al die gegevens. Het project staat op het punt te mislukken.
Het bouwen van een nieuw landelijk persoonsregister zal drie keer mislukken. In de zomer van 2017, na 24 externe evaluatierapporten en 100 miljoen belastinggeld, zal het kabinet besluiten dat het genoeg is geweest.

Kamerleden spreken van „een puinhoop” en „een ongelofelijke zwijnenstal”. SP’er Ronald van Raak, acht jaar eerder al kritisch, zegt nu: „Niks is te gebruiken, niks zal op orde komen en er is geen vooruitzicht”.

De minister geeft zich over. Na 13 jaar en 100 miljoen euro strandt het project voor de derde keer.
Of het de laatste poging is? De coalitie wil, zo meldt het regeerakkoord van Rutte III, „de bevolkingsadministratie moderniseren”.

RP: Zoals ik al vaker heb geschreven: “We worden geregeerd door een (achterlijk) Clubje achter de heg’! Mijn advies is: Schoenmaker blijf bij je leest!

nrc.nl