EU wil grip krijgen op migratie, Afrika wil inkomstenbron niet kwijt!

Afrika.heerser

Over het algemeen vinden Afrikaanse landen het belangrijk dat ze politiek serieus worden genomen. Jarenlang werd er weinig met ze gepraat en waren er ook geen officiële bezoeken van belangrijke Europese regeringsleiders.

Aan dat laatste punt is de afgelopen twee jaar al gewerkt: via bezoeken van diplomaten, naar ministers van Buitenlandse Zaken, naar premiers en zware delegaties zoals nu op de top in Ivoorkust. Zo zijn vanuit Nederland drie bewindslieden aanwezig.

Migratie als bron van inkomsten

Een ander belangrijk punt is legale migratie. De Afrikaanse landen zouden graag zien dat daar meer mogelijkheden voor komen, bijvoorbeeld via (tijdelijke) visa. Op dit moment is het voor Afrikanen erg moeilijk om legaal naar Europa te reizen om daar te wonen en te werken.

Voor veel Afrikaanse landen is migratie een bron van inkomsten. Veel regio’s leven van geld dat migranten, vanuit Europa of andere Afrikaanse landen, terugsturen naar hun land van herkomst.

Een voorbeeld is Mali, een van de armste landen ter wereld. Bijna een kwart van de ongeveer 18 miljoen Malinezen woont in het buitenland (op het Afrikaanse continent of in Europa). Volgens denktank European Council on Foreign Relations (EFCR) bestaat zo’n 7 procent van het Malinese bruto binnenlands product uit geld dat is teruggestuurd door Malinezen die in het buitenland wonen.

In 2015 heeft de EU een speciaal fonds voor Afrika opgericht, dat is bedoeld om de grondoorzaken van migratie aan te pakken. Inmiddels zijn 117 ontwikkelingsprogramma’s goedgekeurd voor in totaal 1,9 miljard euro.

In ruil voor de investeringen moeten de Afrikaanse landen de grenzen beter controleren en meehelpen uitgeprocedeerde migranten terug te nemen. Bijvoorbeeld door deskundigen naar Europa te sturen die migranten kunnen herkennen en terugsturen.

RP: De weldenkenden onder ons weten dat dit nooit gaat gebeuren. Afrika zal zijn (Europese) kip met de gouden eieren niet opgeven! Net als de miljoenen aan Ontwikkelingsgeld die voor een groot deel door de Afrikaanse machthebbers in egen zak worden gestoken! En zoals ook dit zullen  de burgers van Europa, dankzij de EU, wederom hiervoor moeten opdraaien!

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2205161-eu-wil-grip-krijgen-op-migratie-afrika-wil-inkomstenbron-niet-kwijt.html