‘FACEBOOK KOMT MET DEELS BETAALDE NIEUWSDIENST’

Gaan de multinationals hun Graai-beleid via FB uitbreiden?

Facebook gaat gebruikers laten betalen voor hoogwaardig nieuws

Facebook neemt een proef waarbij gebruikers gaan betalen voor hoogwaardig nieuws. Bezoekers mogen tien gratis artikelen lezen. Daarna moeten ze per artikel afrekenen of een abonnement afsluiten. Het idee voor een dergelijk tolpoortje is afgekeken van Amerikaanse kranten als The New York Times en in Nederland Het Financieele Dagblad.

Facebook komt met een nieuwsdienst waarvoor deels betaald zal moeten worden. Het is een antwoord op de grieven van uitgevers over hoe Facebook met nieuws omgaat. Vanaf oktober zal er getest worden met de dienst.

Dat heeft Facebooks Campbell Brown gezegd op het Digital Publishing Innovation Summit, meldt TheStreet.com. Brown werkt voor Facebook aan samenwerkingsverbanden met nieuwsuitgevers.

De nieuwe dienst met betaalmuur zal bovenop de al bestaande Instant Articles-functionaliteit komen. Die regelt dat nieuwsberichten te zien zijn in de lay-out van Facebook zelf en niet een externe website openen. Dat scheelt wachten op die externe site, maar uitgevers lopen op die manier wel bezoekers en advertentie-inkomsten mis.

Facebook zou bezoekers bij de nieuwe dienst tien artikelen laten lezen en daarna zou de betaalmuur optreden, binnen Instant Articles. Of Facebook zelf ook een deel van de inkomsten uit die betaalmuur wil ontvangen, is niet bekend.

Een maand geleden meldde The Wall Street Journal al dat Facebook werkt aan de mogelijkheid om een betaald abonnement te nemen op bijvoorbeeld een krant of website, direct vanuit de Facebook-app.

RP: Of dit nieuws waar is, moet nog worden uitgezocht, maar  het zou me niets verbazen als de kapitalistische machthebbers weer een goudhaantje hebben gevonden om uit te persen!

https://www.bnr.nl/radio/bnr-internet-vandaag/10326686/facebook-komt-met-deels-betaalde-nieuwsdienst

https://www.volkskrant.nl/tech/facebook-gaat-gebruikers-laten-betalen-voor-hoogwaardig-nieuws~a4507739/

Tip: http://wouterkleinsman.nl/facebook-marketing/6_tips_die_ervoor_zorgen_dat_je_niet_voor_Facebook_hoeft_te_betalen