‘Filibuster’ 50Plus en PVV mislukt, geen vertraging Wet Hillen

DIT MARATON-DEBAT OVER HET SCHRAPPEN VAN EEN WET SLAAT WEER NERGENS OP!

 Hieronder een korte samenvatting van dit debat van het Clubje achter de heg!

 De 35 uur aan spreektijden die 50Plus en PVV dinsdagavond samen hadden aangevraagd in het debat over het schrappen van de Wet Hillen, werden bij lange na niet gehaald. Er is daardoor geen sprake van vertraging waarop de partijen hadden gehoopt. 

50Plus en PVV vinden dat het schrappen van de wet veel te snel door het parlement wordt gejast zonder dat de precieze financiële impact duidelijk is. Op dat punt krijgen zij bijval van SP, PvdA, GroenLinks en Denk.
Met de monsterspreektijden hoopten de partijen het afschaffen van de wet deze week te kunnen tegenhouden. Deze vertragingsstrategie wordt ‘filibusteren’ genoemd. 

Martin van Rooijen (50Plus) hield het vierenhalf uur vol, maar moest uiteindelijk om 1.15 uur woensdagochtend zijn verzet staken. Hij had voor vijftien uur ingetekend.

Hoewel Van Rooijen door de Kamervoorzitter een enkele keer werd gewezen op de regel dat hij niet te veel van het onderwerp mocht afdwalen, kon hij op veel lof vanuit de Kamer rekenen voor zijn urenlange, inhoudelijke bijdrage.

Na drie uur spreken vroeg Kamervoorzitter Khadija Arib nog enigszins bezorgd of Van Rooijen zijn plan echt wilde doorzetten. “U krijgt van mij alle ruimte, maar het is niet makkelijk om drie uur achter elkaar te staan”, zei Arib.

Theater

Hoe anders waren de reacties bij zijn PVV-collega Edgar Mulder. Mulder had er zelfs twintig uur voor uitgetrokken, maar werd al vrij snel gedwongen grote passages uit zijn betoog te schrappen omdat het niets te maken had met de Wet Hillen of zelfs maar met belastingen.  

“Dit is theater”, zei ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins dan ook na krap een uur. Ook andere Kamerleden van links tot rechts hekelden het optreden van Mulder. Uiteindelijk stelde VVD’er Aukje de Vries voor het debat maximaal tot 5.00 uur te laten duren.  

Lees hier het hele artikel: https://www.nu.nl/politiek/5017259/filibuster-50plus-en-pvv-mislukt-geen-vertraging-wet-hillen.html

RP: Iedereen met een gezond verstand weet dat dit NEP-kabinet haar besluit al lang heeft genomen!