EU: maak plaats voor 50.000 Afrikaanse migranten!

De 2e asieltsunami is op komst

Lidstaten van de Europese Unie stemmen in met het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie. Het idee is om de komende twee jaar 50.000 migranten over te laten komen vanuit het Afrikaanse continent.

Zestien lidstaten hebben inmiddels toegezegd, en zeggen plek te hebben voor 34.400 mensen, maakt eurocomissaris Dimitris Avramopoulos voor Migratie woensdag bekend.

Legale oversteek naar Europa voor Afrikaanse migranten

Hij roept de rest van de EU-landen op om ook mee te doen met het plan, dat eind september werd gelanceerd. Het Nederlandse kabinet moet nog een knoop doorhakken over deelname aan het programma. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen enkele weken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag. Het gaat om migranten uit Libië, Egypte, Niger, Sudan, Tsjaad en Ethiopië die op deze manier ‘legaal’ naar Europa kunnen komen, in plaats van op gammele bootjes via de Middellandse Zee.

Het plan van de Europese Commissie is bedoeld om de last voor Afrikaanse landen te verlichten. Onder meer in Libië verblijven tienduizenden die naar Europa willen. Toen Avramopoulos eind augustus met het plan kwam, had nog geen enkele lidstaat zich gemeld.

Avramopoulos wil daarnaast dat de ‘gewone hervestiging’ van migranten die in kampen in Turkije, Jordanië en Libanon zitten gewoon doorgaat. Ook lopen er Europese projecten rondom legale arbeidsmigratie.

Landen zijn, anders dan bij het controversiële herverdelingsplan, niet verplicht om mee te werken, maar de Europese Commissie doet wel een dringend beroep op hen. De grenzen van Europa kunnen niet dicht, vindt de Commissie. Volgens EU-ramingen zouden er wereldwijd 1,2 miljoen asielzoekers op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Polen, Hongarije en Tsjechië liggen nog steeds dwars bij herverdeling

Het omstreden herverdelingsschema, waarmee asielzoekers uit Griekenland en Italië verplicht worden verspreid over de EU, loopt intussen op zijn laatste benen. Er zijn ruim 31.500 migranten verdeeld en er komen nog ongeveer 3.800 mensen in aanmerking voor herplaatsing.

Het herverdelingsplan stuit nog altijd op veel verzet. Polen, Hongarije en Tsjechië weigeren consequent om mee te doen, en de inbreukprocedure die de Europese Commissie eerder tegen deze landen begon loopt ook nog.

http://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2017/11/eu-maak-plaats-voor-50-000-afrikaanse-migranten-560004/

Stat immigranten in 2016. Dit zal begin volgend jaar dus verdubbelen!

Stat.ned.