De fopspeen van het kabinet: Zwaardere lasten in het verschiet!

DEN HAAG – Burgers en bedrijven dragen de komende regeerperiode jaarlijks gemiddeld 38 miljard euro extra aan premies en belastingen naar de schatkist in vergelijking met 2017.

Vandaag moet de nieuwe minister van Financiën, Wopke Hoekstra, het begrotingsbeleid verdedigen in de Tweede Kamer. Het kabinet gaat er met name prat op dat voor ruim zes miljard het mes is gezet in de belastingen. „We geven heel werkend Nederland een forse lastenverlichting”, glunderde premier Rutte vorige week tijdens het debat over het regeerakkoord.

Maar inmiddels wordt duidelijk in wat voor bochten het kabinet zich hiervoor heeft gewrongen. Van lastenverlichting blijkt per saldo geen sprake. Sterker nog: de komende jaren worden de lasten voor burgers en bedrijfsleven met in totaal 3,4 miljard verzwaard, zo blijkt uit berekeningen van Financiën die vrijdag naar de Kamer zijn gegaan. Alleen omdat dit minder is dan de 9 miljard aan lastenverzwarende maatregelen die al in de planning stonden, spreekt de nieuwe coalitie alsnog van een lastenverlichting.

De komende jaren worden de lasten voor burgers en bedrijfsleven met in totaal 3,4 miljard verzwaard, zo blijkt uit berekeningen van Financiën die vrijdag naar de Kamer zijn gegaan. Alleen omdat dit minder is dan de 9 miljard aan lastenverzwarende maatregelen die al in de planning stonden, spreekt de nieuwe coalitie alsnog van een lastenverlichting.

PVV-Kamerlid Van Dijck vindt dat het kabinet hiermee ’een fopspeen’ verkoopt. „Van alle kanten wordt mooi weer gespeeld.” Des te bozer is hij om de lastenverzwaringen die burgers om de oren krijgen waar mensen nog jaren de gevolgen van merken. Zoals de verhoging van het lage btw-tarief en het afschaffen van de wet-Hillen. Ook de zorgpremies rijzen steeds verder de pan uit.

50Plus-Kamerlid Van Rooijen heeft de aanval geopend op het plan om de wet-Hillen af te schaffen, aangezien daarmee vooral ouderen geraakt worden. „Ze dachten zeker: we laten die oudjes het dividend wel betalen”, snuift hij.

Maar de coalitiepartijen houden elkaar vooralsnog stevig vast. Wel erkennen ze dat de overheid nog altijd verder uitdijt, waardoor verdere lastenverlichting voorlopig geen optie is. Met name de zorg slurpt premies en belastingen met miljarden tegelijk op.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1079460/zwaardere-lasten-in-het-verschiet