Wilders is woest: ‘Waarom krijgen vluchtelingen gratis zorg en kunnen wij onze medicijnen niet betalen?’

Dat is een goede vraag, ja.

De vonken vliegen er vandaag weer af bij het debat over de regeringsverklaring van nachtmerriekabinet-Rutte III. Daarbij kan werkelijk elk facet van het nieuwe regeringsbeleid aangesneden en bediscussieerd worden, zoals dan ook wordt gedaan. Het moge natuurlijk geen verrassing zijn welk thema PVV-voorman Wilders nog even graag extra aandacht geeft: het asielbeleid.

En daar ging hij vandaag nog harder dan we van hem gewend zijn op los. Terwijl Mark Rutte het maar druk had met het verdedigen van zijn regeerakkoord, kreeg hij deze vraag naar zijn hoofd geslingerd door Wilders: ‘Hoe kan het dat gewone Nederlanders de kosten van medicijnen niet of nauwelijks kunnen ophoesten en asielzoekers dit allemaal gratis krijgen?’

Ja, daar zijn we allemaal wel benieuwd naar.

Zoals Wilders echter ook aangaf: medicijnen zijn slechts het topje van de ijsberg. Asielzoekers krijgen gratis onderdak, zorg, onderwijs… allemaal dingen waarvoor wij met zijn allen gewoon moeten betalen. En dat is logisch: niets in het leven is gratis. Tenzij je illegaal in een bootje hierheen komt en je hand ophoudt, natuurlijk. Want dan wordt het je aangeboden, omdat je ‘zielig’ bent. Omdat zorgen voor mensen uit andere landen kennelijk een hogere prioriteit geniet dan zorgen voor de mensen die op je gestemd hebben. Je weet wel: ‘Nederlanders’ noemt men die.

Rutte’s antwoord? ‘Sommige dingen horen nou eenmaal bij een fatsoenlijke opvang.’ Misschien als het geld tegen de plinten klotst ja, maar niet als je eigen bevolking – mensen die zowaar iets bij hebben gedragen aan dit land in hun leven – er voor de zoveelste regeerperiode geen cent op vooruit gaat. Oké, dat is niet helemaal waar: op sommige punten gaan we erop vooruit, maar helaas op andere weer net zo hard achteruit. En dat valt inderdaad niet uit te leggen.

DDS