Prinsjesdag: meer dan een miljoen mensen gaan erop achteruit!

Prinsjesdag

Eén op vijf Nederlandse huishoudens (18 procent) gaat er volgend jaar niet op vooruit, blijkt uit de Prinsjesdagstukken. Gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er relatief het minst op vooruit.

Vorige week lekten al veel cijfers uit de Prinsjesdagstukken uit. Gemiddeld gaan Nederlanders er volgend jaar 0,6 procent in koopkracht op vooruit. Nu zijn er meer details bekend.

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden
Koning Willem-Alexander zei zojuist in de troonrede dat de regering ervoor heeft gezorgd dat ‘alle groepen, ook sociale minima en ouderen, in 2018 in ieder geval hun koopkracht behouden’. Gemiddeld genomen klopt dat, maar binnen die groepen zijn er wel degelijk honderdduizenden mensen die erop achteruit gaan.

De troonrede van 2017: lees hier de volledige tekst

Een kwart van de gepensioneerden gaat er bijvoorbeeld volgend jaar niet op vooruit. Het gaat dan vooral om gepensioneerden met een hoger inkomen. Bij mensen met een uitkering is dat 22 procent. Vooral Wajongers voelen dat: die groep kan er tot zo’n 2 procent op achteruitgaan. Het demissionaire kabinet heeft nog wel 425 miljoen euro uitgetrokken om de schade voor gepensioneerden en mensen met een uitkering te beperken.

De mensen die er wel op vooruitgaan, krijgen niet heel veel extra geld te besteden. Een alleenstaande ouder met kinderen en een gemiddeld inkomen gaat er bijvoorbeeld 0,1 procent op vooruit. Een alleenstaande ouder met een minimumloon krijgt er relatief gezien juist veel bij: 0,8 procent.

RP: Laat jullie niets wijsmaken! Ze vergeten hierbij te zeggen dat de Zorgkosten en Vaste lasten enorm zijn gestegen!

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/prinsjesdag-meer-dan-een-miljoen-mensen-gaan-erop-achteruit