Nederland heeft een veiligheidsprobleem!

Veiligheidsprobleem in Nederland

Artikel II-66: van de Europese Grondwet: Het recht op vrijheid en veiligheid!

Recht op veiligheid moet ook in Nederland een grondrecht worden!
In de catalogus van sociale grondrechten ontbreekt het recht op veiligheid. In het licht van de wordingsgeschiedenis van de Grondwet is dat niet vreemd. Maar anno 2001 heeft Nederland een veiligheidsprobleem en dient de zorg voor de veiligheid door de overheid in de Grondwet te worden opgenomen, meent Jaap de Hoop Scheffer.

Nederland heeft een veiligheidsprobleem. De criminaliteit bevindt zich op een niet eerder vertoond niveau. En de bescherming door de overheid tegen rampen en ongelukken (RP: en recentelijk ook terroristische aanslagen) voldoet NIET aan de vraag van de samenleving!

RP: Ik denk dat de meeste Nederlanders niet eens weten hoeveel (pogingen tot) aanslagen hier zijn geweest. De lijst is te lang op op te noemen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme_in_Nederland)

Maar laten we ons beperken tot de recente terroristische pogingen vanaf het jaar 2000 via metronieuws
– maart 2001: Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak wordt bedreigd door enkele Koerden en wordt extra bewaakt.
– 27 september 2001: de Coen- en Zeeburgertunnel in Amsterdam en de Botlek- en de Beneluxtunnel in Rotterdam worden volledig afgesloten. De politie en het leger werden bij de tunnels ingezet na een gedetailleerde beschrijving van aanslagen in een anonieme brief.
– 16 juli 2004: er geldt in Nederland een terreuralarm. Erg spraakzaam is het kabinet er niet over.
– 1 november 2005: twee moslims in djellaba worden in een internationale trein nabij Amsterdam CS gearresteerd. Zij vertoonden volgens omstanders verdacht gedrag, maar naar later bleek bezochten zij het toilet om zich ritueel te kunnen wassen voor het gebed.
– 3 november 2005: een 21-jarige vrouw wordt in Rijswijk opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten, maar wordt later vrijgelaten wegens gebrek aan onderzoeksresultaat.
– 12 maart 2009: in Nederland worden zeven Nederlanders van Marokkaanse afkomst gearresteerd, die ervan worden verdacht een terroristische aanslag te hebben willen plegen op IKEA en andere winkels in Amsterdam Zuidoost. Alle zeven worden de volgende dag alweer vrijgelaten.
– 23 november 2010: in Amsterdam worden drie Marokkaanse Nederlandse verdachten opgepakt; in België, Duitsland en Oostenrijk worden nog eens zeven verdachten opgepakt op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag in België.
– 27 februari 2016: een 33-jarige man pleegt een aanslag met molotovcocktail op een moskee vol bezoekers in de Nederlandse plaats Enschede. Er vallen geen slachtoffers. De terrorist wordt opgepakt door de politie
Dit is slechts het begin van (nog) ongevaarlijke aanwijzingen. Maar onderschat ze niet! De recente aanslagen in Europa komen echter steeds meer dichterbij! 

RP: Dit is slechts een greep uit de geopenbaarde meldingen, die veelal niet al te serieus werden genomen. Maar om paniekzaaien/angst te voorkomen zullen zeker meer toekomstige pogingen door onze machthebbers worden verzwegen.

Een mentaliteitsverandering is nodig. De zorg voor de veiligheid van de burgers, als fundamentele opdracht aan de staat, moet in de Grondwet worden bevestigd. Het is niet te verdedigen dat de bevordering van gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid wel in de Grondwet verankerde overheidstaken zijn, en de bevordering van veiligheid niet!

nrc.nl