De Spaanse politie maakt nog steeds jacht op de 22-jarige Younes Abouyaaqoub

Younes Abouyaaqoub

Maandag werd bekend dat Abouyaaqoub achter het stuur zat van de bestelbus waarmee donderdag de aanslag op de Ramblas in Barcelona werd gepleegd.

Spaanse en Catalaanse autoriteiten gaan er nog steeds vanuit dat er twaalf verdachten betrokken waren bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Bij die aanslagen vielen veertien doden. Ook kwamen vijf terroristen om bij een politieactie.

Het is opmerkelijk hoe snel de jihadisten op dezelfde dag werden gevonden in kustplaats Cambrils, zo’n 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. Zij waren van plan om met hun busje nog een aanslag plegen. Dat hebben ze ook gedaan. Daarbij viel een aantal gewonden. Een aanslag mislukt, als die niet kan worden uitgevoerd. Dit was dus geen mislukte aanslag, hij is immers uitgevoerd. Vijf jihadisten zijn gedood bij de politieactie in Cambrils: Moussa Oukabir (18), Said Aallaa (18), Mohamed Hychami (24) en twee andere mannen.
Maandag kondigden de Catalaanse autoriteiten aan dat de klopjacht op de 22-jarige terrorist wordt uitgebreid naar heel Europa. De autoriteiten sluiten niet uit dat hij de grens met Frankrijk is overgestoken.

Elsevier

Waar dan ook zijn de westerlingen een doelwit!
Wat het grondgebied betreft, behoort de aarde toe aan Allah en dus ook aan het islamitisch kalifaat. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor Groenland. De echte reden voor de terroristische aanvallen hebben de jihadisten al talloze keren uitgelegd: het westen en Israël zijn de vijanden van de islam en zij moeten derhalve worden aangevallen, totdat ze capituleren. Waar dan ook zijn de westerlingen een doelwit: in Tunesië, Egypte, Turkije of in Kenia. Dus zijn ook de bondgenoten van het westen in gevaar.

Elsevier

Laatste nieuws: 21/8: Voortvluchtige hoofdverdachte aanslag Barcelona door politie doodgeschoten: Volkskrant