TWEE ISIS AANSLAGEN IN SPANJE

Twee aanslagen op toeristisch hart Spanje: wat we weten

Dodelijke aanslag Barcelona: chauffeur nog voortvluchtig

Rond vijf uur op donderdagmiddag reed een man in op een menigte, op de Ramblas van Barcelona. Bij deze aanslag met het bestelbusje vielen 13 dodelijke slachtoffers. Meer dan honderd mensen raakten gewond, waaronder drie Nederlanders. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze niet in levensgevaar.

De chauffeur van het busje is nog voortvluchtig. De Spaanse politie verrichtte twee aanhoudingen: een Spanjaard en een Marokkaan die vermoedelijk betrokken zijn bij de aanslag. Op vrijdagochtend is een derde arrestatie verricht. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), via persbureau Amaq.

Grote paniek

Op de Ramblas brak na de aanslag grote paniek uit. Honderden mensen renden tegelijkertijd de straten door, en veel toeristen verscholen zich in winkels. De politie verzocht mensen met klem de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen.

Volgens getuigen reed het bestelbusje zigzaggend en met hoge snelheid over de Ramblas. De dader stapte daarna uit het busje en rende weg. De politie denkt te weten wie de dader is, meldt El PaisDriss Oukabir, een Marokkaanse twintiger die woont in het Noord-Spaanse dorp Ripoll. Hij is een bekende van de politie: in 2012 kwam hij vrij uit de gevangenis in Figueres.

TWEEDE AANSLAG SPANJE

Kort nadat een busje gisteravond inreed op honderden toeristen op de Ramblas in Barcelona, is opnieuw een aanslag gepleegd. Terroristen reden in de nacht van donderdag op vrijdag in de Spaanse badplaats Cambrils (ruim 100 kilometer ten zuidwesten van Barcelona) opnieuw in op passanten.  Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou.

De terroristen reden rond twee uur ’s nachts in op meerdere mensen in de Spaanse badplaats. Ze reden in een Audi A3. Zeven mensen raakten gewond, onder wie één politieagent. Eén van hen is in levensgevaar. De terroristen in Cambrils zouden bij een politiecontrole zijn aangehouden en er vervolgens met hun personenauto vandoor gegaan zijn. Ze belandden uiteindelijk op de promenade en reden daar in op een politiewagen en op het publiek. Ze stapten uit en begonnen met messen in te steken op mensen, waarna de politie ze neerschoot.

‘Tussen twee uur en half drie ’s nachts waren we op de boulevard bij het strand. Daar hoorden we geknal, we dachten dat het om vuurwerk ging. Maar het waren schoten,’ zegt een 20-jarige badgast tegen persbureau AFP.

Vijf terroristen gedood

Na de aanrijding raakten de terroristen verwikkeld in een schietpartij met de Spaanse politie. Dat meldt een woordvoerder van de lokale autoriteiten. De terroristen waren onder meer gewapend met bomgordels. De vijf terroristen werden gedood door de politie. Volgens de Spaanse krant El Mundo is een zesde verdachte aangehouden.

De Spaanse autoriteiten houden er rekening mee dat deze aanslag gelieerd is aan de aanslag in Barcelona op donderdagavond. De badplaats Cambrils ligt op 120 kilometer van Barcelona, in de buurt van de stad Tarragona.

ELSEVIER.

 En dit is de dank!  Spaanse kustwacht redt 600 migranten!

https://nieuws.vtm.be/buitenland/spaanse-kustwacht-redt-600-migranten?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+vtm%2FNMdG+%28VTM+NIEUWS%29