Hoe moeten we de islamistische vijand bestrijden?

2014-07-24 18:31:31 DEN HAAG – Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. ANP

Afshin Ellian

Niet alleen in het Midden-Oosten, ook in onze westerse steden wordt gestreden tegen jihadisten. Wekelijks worden in Europa terreurverdachten gearresteerd. Het gaat niet vanzelf. De islamisten melden zich niet vrijwillig bij de politie.

Deze week werd bekend dat in België een arsenaal wapens in beslag is genomen. Afgelopen dinsdag ontdekte de politie tijdens een reeks van huiszoekingen in een garagebox in de Brusselse gemeente Anderlecht drie Kalasjnikovs, vijftien laders voor Kalasjnikovs, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, radio’s, kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht en twee politie-uniformen.

Jihadisten houden zich schuil in multiculturele wijken
Het Belgische succes is niet toevallig. Dat is het resultaat van de samenwerking met de Franse inlichtingendiensten. Deze wapens zouden worden gebruikt voor aanslagen in of buiten België. De Belgische politie en veiligheidsdiensten zijn op zoek naar een aantal verdachten die connecties hadden met het Brusselse netwerk. Dat netwerk richtte vorig jaar een bloedbad aan in Brussel. Deze verdachten lopen nog steeds vrij rond.

De jihadisten zijn overal. Ze houden zich schuil in de multiculturele wijken waar veel moslims wonen. De Fransen vrezen dat jihadisten op de Franse nationale feestdag quatorze juillet (14 juli) een of meerdere aanslagen plegen in de Franse steden. In 2016 richtte op die dag een islamitische terrorist in Nice een bloedbad aan: met een vrachtwagen reed hij op feestvierende massa. Daarbij kwamen ruim 80 burgers om het leven.

Dag en nacht zijn de Europese politiediensten en inlichtingendiensten bezig met het ontmantelen van jihadgroepen of het uitschakelen van individuen die een aanslag kunnen plegen. De antiterreurstrijd is de meest intense en omvangrijke strijd in Europa. Dit is een nieuwe realiteit voor de Europese politiediensten. Nooit zijn de Europese staten op eigen grondgebied op zo’n groot schaal met terrorisme geconfronteerd. De grootste complexiteit van de strijd tegen het islamitische terrorisme is dat de verdachten zich in bepaalde wijken kunnen verbergen. Ze worden niet verraden door hun omgeving.

Elke dag bekeert wel iemand zich tot het jihadisme
En het houdt niet op. Waarom? Omdat iedere dag elders in Europa, iemand zich bekeert tot het jihadisme: dweilen met de kraan open. De Volkskrant schreef deze week over een onderzoek naar Nederlandse Syriëgangers. Uit het dataonderzoek is gebleken dat 55 procent van Marokkaanse komaf is. Ook hier voeren ze de lijsten aan.

We begrijpen precies wie en wat de vijand is. Het zijn islamisten. Ze zijn bereid om tot het uiterste te gaan bij het bestrijden van afvalligen, ongelovigen en Europa. Wat we moeten leren, is hoe de vijand moet worden bestreden. Dat is de taak van politie en inlichtingendiensten. Maar ook de immigratiediensten moeten leren de vijand te bestrijden, door ze uit te zetten.

Bron: Elsevier

RP: Wij moeten er allereerst voor zorgen dat wij van onze islam-knufffelende regeringen bevrijd worden!

Advertenties