Politieke chaos rond corruptieonderzoek Raad van Europa!

Na maandenlang getouwtrek komt er een onderzoek naar corruptie en omkoping binnen de Raad van Europa (RvE) in Straatsburg. Initiatiefnemers zijn er blij mee, maar de zaak is omringd door politieke chaos en tumult.

De zaak loopt sinds denktank European Stability Initiative in 2012 een rapport publiceerde over zogenoemde kaviaardiplomatie door Azerbeidzjan, een land dat er een dubieuze mensenrechtensituatie op nahoudt. Met een oorlogskas van 30 miljoen euro per jaar zou het regime de RvE – die losstaat van de Europese Unie – willen beïnvloeden.

In december gaf Luca Volontè, ex-fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) – de grootste partij, op Italiaanse tv toe dat hij miljoenen had ontvangen van Azerbeidzjan. Verder gaf een Zwitserse parlementariër toe dat zij dure sieraden aangeboden kreeg.

Van de Raad van Europa (400 miljoen euro budget per jaar) zijn 47 landen lid, waaronder Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. De Raad bestiert het Mensenrechtenhof in Straatsburg waarvan de rechters worden aangewezen door de Parlementaire Assemblee die is samengesteld uit nationale parlementsleden. Relatief gunstige rapporten door de Assemblee over de situatie in het gas- en olierijke Azerbeidzjan zijn schering en inslag.

Onderzoek tegengehouden door Assembleevoorzitter
Sinds de verklaring van Volontè eisten CDA-Kamerlid en Assembleelid Pieter Omtzigt, de Duitser Frank Schwabe (SPD) en andere, vooral Noord-Europese, Assembleeleden een onderzoek. Maar leidende figuren, onder wie Volentès nauwe contact en Assemblee-voorzitter Pedro Agramunt (EVP), hielden het tot dusver tegen.

Hoewel NGO’s als Amnesty International de noodklok luidden over de mensenrechtensituatie in het land, vooral met betrekking tot de situatie rondom politieke gevangenen, is Azerbeidzjan nog nooit op de vingers getikt door de raad voor politieke gevangenen. Terwijl die als waakhond van de mensenrechten in Europa geldt. Er gaan binnen de muren van de RvE dan ook al jarenlang geruchten over omkoping.

Lees hier verder: Elsevier

RP: Dit doet me denken aan het spreekwoord over ‘wolven in schaapskleren’ Lees ook dit:
https://www.alertgroepen.nl/2016/08/21/raad-van-europa-versterkt-islam-en-islamisering-in-europa-doelbewust/