Nederland zit klem nu EU-integratieturbo aanstaat

Nederland zit klem nu EU-integratieturbo aanstaat

Nederland heeft zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Door deelname aan de euro en Schengen zit het vast aan Duitsland en Frankrijk.

‘We zijn het altijd eens met de Britten, maar doen wat de Duitsers willen,’ zei een Nederlandse diplomaat al eens tegen Elsevier Weekblad.
Nederland heeft van zichzelf vooral een provincie van Duitsland gemaakt.

De balans der machten in Europa staat onder druk. In plaats dat de Europese Unie de Duitse macht insnoert, is de Unie een vehikel geworden waarmee Duitsland zijn macht in heel Europa kan doen gelden. De euro- en Schengenlanden hebben al ervaring met wat die Duitse macht betekent: Duitsland besluit voor Europa. Het zette de grenzen tegen de afspraken in open, brak als eerste het eurostabiliteitspact en schond de afspraak dat eurolanden elkaar niet zouden redden.

Volksverraad?

(EJ Bron: Nog nooit in de modernere Duitse geschiedenis heeft een Duitse regering haar volk in vredestijd blootgesteld aan zo´n immens gevaar als de regering van Merkel. Daarvoor zullen zij en haar politieke metgezellen zich op zekere dag moeten verantwoorden. Merkel importeerde een dodelijk en onbeheersbaar gevaar uit de meest terroristische regio op aarde naar Duitsland.)

Die zwakke positie wordt nog eens versterkt doordat natuurlijke Nederlandse partners als Zweden en Denemarken niet meedoen aan de euro, en Zwitserland en Noorwegen geen EU-lid zijn. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk staan eigenlijk alle natuurlijke Nederlandse partners buiten of slechts met één been in de Europese Unie.

Zo heeft Nederland zich buitengesloten van een mogelijke Noord- en eventuele Oost-Europese alliantie tegen Duitsland/Frankrijk die de balans der machten zou kunnen doen terugkeren. Den Haag zit dus in een penibele situatie.

RP: Nederland is met recht “Het clubje achter de heg!”

Bron: Elsevier. 

Advertenties