Is slechts 15 procent Nederlanders bereid te vechten voor eigen land?

Mocht er onverhoopt een Derde Wereldoorlog uitbreken heeft Nederland een probleem: slechts 15 procent van Nederlanders zou bereid zijn te vechten voor het vaderland. Althans, als we de cijfertabel geloven die de laatste dagen de ronde doet op Twitter en diverse blogs.

Bron is de End of Year survey van WIN/Gallup International. Voor de 38ste editie van de enquête, waarvan de resultaten overigens eind december al werden gepubliceerd, zijn inwoners van 63 landen ondervraagd over hun levensvisie en toekomstvooruitzichten. Behalve naar de bereidheid het eigen land te verdedigen, is ook gevraagd naar onder andere het geluksgevoel, de economische verwachtingen voor 2015 en het vertrouwen in de nationale politiek.

Hoewel Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog formeel niet meer in oorlog is geweest, zijn we via VN-operaties wel bij tientallen gewapende conflicten betrokken geweest. De Nederlandse krijgsmacht wordt voornamelijk in het buitenland ingezet, vaak bij conflicten waaraan veel Nederlanders geen boodschap hebben. Vechten om het eigen grondgebied te verdedigen tegen een vijandige aanval is wat anders dan in het verre Afghanistan de Taliban te lijf gaan.

Volgens de survey is het in heel Europa beroerd gesteld met de sneuvelbereidheid: maar een kwart van de West-Europeanen is bereid zich naar het front te begeven, tegenover ruim driekwart in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

nl.dwazen

Of inderdaad 85 procent van de Nederlanders de kuierlatten pakt als er gevaar dreigt, zullen we waarschijnlijk pas bevinden als de (vul hier een vijand naar keuze in) daadwerkelijk aan de Nederlandse poort staan te rammelen.

Lees hier het hele artikel: Volkskrant

RP: Als de cijfers kloppen zou dit betekenen dat de Nederlanders, ook bij een (vijandige) immigratiegolf, geen poot zullen uitsteken!

Advertenties