Jesse Klaver heeft de milieuliefhebbers bedonderd!

Jesse Klaver

De formatie is opnieuw gestrand. De onderhandelaars zeggen dat ze diep teleurgesteld zijn. Maar dat geldt zeker niet voor de kiezers. Bijna de helft van kiezers van GroenLinks vindt het prima dat formatie is mislukt.

Waarschijnlijk geldt de blijdschap ook voor de meeste kiezers van PvdA en SP. De stemming bij die van CDA en VVD is ook vervuld met vreugde. Hoe het bij D66-kiezers ligt, is moeilijk vast te stellen. Het was de geliefde coalitie van Alexander Pechtold.

De lange formatie hebben we niet te danken aan de verkiezingsuitslag. Want GroenLinks is niet de enige winnaar van de verkiezingen. Nee, de bizarre formatieonderhandelingen hebben we te danken aan één politicus: Alexander Pechtold.
De man van het lijmen kwam lijm te kort om het onmogelijke te lijmen. Politiek is voor Pechtold niet de kunst van het mogelijke, maar is de kunst om het onmogelijke, onhaalbare aan te jagen. Herman Tjeenk Willink werd door de NOS geïntroduceerd als de man van autoriteit voor wie elke politicus buigt. Sprookjes in plaats van nieuws!

Er is in Den Haag een groot probleem: de tweede partij van Nederland is door alle andere grote partijen uitgesloten. Daardoor bestaat weinig ruimte voor politieke manoeuvres. VVD en CDA hebben zich laten gijzelen door Pechtold. Hij is de baas van de kabinetsformatie. En D66 speelt graag politieke spelletjes. En Jesse Klaver?

GroenLinks is dus voor volledig open grenzen en ongelimiteerde immigratie.
De missie van Pechtold om de verkiezingsuitslag in de richting van GroenLinks om te buigen is vastgelopen. Eigenlijk is niet Klaver maar Pechtold schuldig aan het mislukken van formatie – door vast te houden aan een onmogelijke combinatie.

Afshin Ellian

Elsevier. 

Lees ook: http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/06/joj-513501/

RP: Die zakkenvullende milieuliefhebbers kunnen overigens voor mij oprotten!