‘Dan maar een minderheidskabinet? Schande!’

Informateur Herman Tjeenk Willink geeft een persconferentie over het geklapte formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.Phil Nijhuis/HH

Een minderheidskabinet? Informateur Herman Tjeenk Willink moet er niet aan denken. Zoveel werd wel duidelijk maandagavond bij zijn toelichting op de mislukte doorstart van een kabinetsformatie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Op de vraag of een coalitie met minder dan 75 zetels in zicht komt, reageerde hij fel afwijzend.

Waarschuwing
‘Ik vind het eigenlijk een schande’, zei de informateur over partijleiders die telkens zeggen dat er een meerderheidskabinet moet komen, maar nu de variant met GroenLinks is stukgelopen zullen roepen ‘doe dan maar een minderheidskabinet’. Hiermee waarschuwde hij niet alleen het zogeheten motorblok van VVD, CDA en D66 die samen goed zijn voor 72 zetels, maar vooral ook de SP en de PvdA die tot dusverre niet thuis geven.

Tjeenk Willink maakte van zijn afkeer van een minderheidskabinet geen geheim. Hij mag van de Tweede Kamer dan de opdracht hebben gekregen om zowel een meerderheidscoalitie als een minderheidsverband te onderzoeken, dat laatste is hij voorlopig niet van plan. Volgens hem ‘dwingen’ belangrijke vraagstukken als het klimaat, sociale scheidslijnen en internationale ontwikkelingen de politiek tot de formatie met bredere steun in de Tweede Kamer.

Gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef
Juist vanwege die grote vraagstukken toonde hij zich teleurgesteld dat GroenLinks niet bereid was zijn eindvoorstel op het gebied van asiel en migratie te accepteren. ‘Relatief gering’ noemde hij deze problematiek vergeleken met de andere vraagstukken ‘waar stappen gezet hadden kunnen worden’. Daarmee liet hij duidelijk doorschemeren dat de schuld voor het mislukken van de doorstart en ook een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef bij GroenLinks gezocht moet worden.

Wat partijleider Jesse Klaver zo onverteerbaar vond aan het beoogde migratiebeleid, wilde Tjeenk Willink in zijn persconferentie niet zeggen. Zijn eindvoorstel op dit onderwerp stuurde hij daarna, net na elven, naar de Tweede Kamer. Daarmee wordt dit keer wel iets duidelijker waartegen GroenLinks ‘nee’ heeft gezegd zodat kiezers en partijen zoals de PvdA en de SP zelf kunnen beoordelen of de plannen van VVD, CDA en D66 werkelijk zo verwerpelijk zijn.

Lees hier verder: https://fd.nl/economie-politiek/1205703/dan-maar-een-minderheidskabinet-schande?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170612&s_cid=671

RP: EEN MINDERHEIDSKABINET VAN DE MINST GEKOZEN PARTIJEN IS VOLKSVERRAAD!