ISLAMISERING OOK IN DE REST VAN DE WERELD!

Filipijns stadje belegerd door IS-strijders, president roept staat van beleg uit!

Het Filipijnse stadje Marawi is niet meer wat het is geweest. Een kerk is platgebrand en op een ziekenhuis wappert de vlag van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dinsdag trokken islamitische strijders de stad binnen alsof die van hen was, en toen politie en leger ze probeerden tegen te houden, schoten zij een politieman en twee soldaten dood. Woensdagavond werd er nog steeds gevochten, het leger had versterking laten aanrukken en president Duterte riep de staat van beleg uit, niet alleen voor Marawi, maar voor het hele eiland Mindanao.

De Filipijnen zijn in oorlog, ditmaal met de moslimrebellen en vooral met IS, en Duterte beloofde woensdag dat die oorlog keihard gevoerd zal worden. De staat van beleg geeft leger en politie absolute bevoegdheden. Alle burgerwetten zijn opgeschort, het leger kan uitgaansverboden uitvaardigen en mensen zonder proces oppakken.

De staat van beleg die woensdag is aangekondigd, geldt alleen voor Mindanao, en zal 60 dagen duren. Dat is het maximum dat in de Grondwet is vastgelegd. Duterte heeft echter al gezegd dat hij zich, als dat nodig is, niets van de Grondwet zal aantrekken. De staat van beleg wordt wat hem betreft gehandhaafd tot ‘alle kwalen van dat eiland zullen zijn verholpen’.

De gevechten in Marawi begonnen toen Filipijnse militairen een huis bestormden waarin zich een leider van de islamitische rebellen, Isnilon Hapilon, zou bevinden. Hapilon is de vermeend leider van de strijders van IS in de Filipijnen, en een kopstuk van de beruchte Abu Sayyaf groep. Toen het leger zijn actie begon, doken plotseling zo’n 100 zwaarbewapende strijders op en verspreidden zich over het stadje.

Zij bezetten een ziekenhuis en de gevangenis, richtten wegblokkades op en staken enkele scholen en een kerk in brand. In die kerk ontvoerden zij een priester en enkele parochianen. Het leger zwermde uit over de stad maar stuitte overal op sluipschutters van de rebellen, die zich hardnekkig verzetten, en volgens de laatste, schaarse, berichten nog steeds een deel van de stad en enkele bruggen bezet houden. Onduidelijk is of de strijders de stad, met zo’n 200.000 inwoners, daadwerkelijk hadden willen veroveren

Lees hier verder: Volkskrant