DEN HAAG LIGT PLAT. DE IMMIGRATIE GAAT DOOR.

Door Joost Niemöller.

Wie het, zoals ik vanmorgen, toch niet kon laten om te kijken naar het Kamerdebat over de eerste mislukte formatieronde, kon komen tot een conclusie die al eerder getrokken kon worden: Omdat de PVV buiten het spelletje is gezet, ontstaat er een onmogelijke dynamiek in Den Haag.

Er zijn namelijk oneindig veel combinaties met steeds meer partijen, en tegelijk is er geen een combinatie mogelijk.

Dat komt: Iedereen kijkt over zijn schouder en wil alleen meedoen aan de laatste onderhandelingsronde, als al het andere is uitgeprobeerd. De PvdA stapt er alleen in wanneer ze als laatste gekozen worden. De ChristenUnie wil niet echt onderhandelingen zolang de optie met GroenLinks op tafel ligt, die D66 het liefste wil. De SP, heel slim, heeft een onmogelijke combinatie bedacht zonder de VVD en zonder de PVV.

Er gaat dus nu waarschijnlijk onderhandeld worden tussen VVD, CDA, D66 en CU, waarbij de optie ‘met GroenLinks’ voor de CU boven de markt blijft hangen. Of met de PvdA. Dat betekent dus ingebakken wantrouwen en is daarom tot mislukken gedoemd. Bovendien gaat het maar om de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer. Een potentieel instabiel kabinet dus.

De met elkaar onderhandelende, en de potentieel met elkaar onderhandelende partijen, dat is iedereen minus de PVV, blijven lachwekkend lief tegen elkaar doen, omdat niets uitgesloten kan worden.

Voor de Nederlanders thuis is dit steeds meer een onverdraaglijk toneelstuk: Waar staan die partijen nog voor?
De PVV (en FvD) gaan het in deze situatie ongetwijfeld heel goed doen in de gemeenteraadsverkiezingen over een klein jaar. Dat is vooralsnog de enige stok achter de deur. Voor de onderhandelende partijen is het goed dat er dan een stevig kabinet zit. Maar zoals de kaarten nu geschud zijn, is de kans daarop nul.

Ondertussen gebeurt er in Nederland niets op het belangrijkste agendapunt: stop de illegale immigratiegolf naar Europa uit Afrika en het Midden Oosten.

Dit is dus heel slecht voor ons land.

http://joostniemoller.nl/2017/05/haag-ligt-plat-immigratie-gaat/