ECHT, REGEREN ZONDER PVV WORDT BLUBBER!

formatie

Door Joost Niemöller

Het eindverslag van informateur Schippers ligt er. (PDF)
We weten iets meer over hoe het mis ging.

Het begint al met een leugen:
De opdracht van de Tweede Kamer was inhoudelijk moeilijk. De winnaars van de verkiezingen en de grootste partij waren voor de informatie vooral bijeengebracht op basis van de verkiezingsuitslag, niet op basis van programmatische overeenkomsten.
Als de informatie op basis van de verkiezingsuitslag was begonnen, dan hadden de grootste partijen samen gebracht moeten worden. Maar de tweede partij, de PVV mocht niet meedoen. Niet op basis van inhoudelijke gronden, althans dat is nooit beweerd. Maar op basis van een persoonlijke afkeer van Rutte voor Wilders.

De PVV is bij deze formatie dus de grote afwezige, en die zet zijn stempel op de onderhandelingen. Want de twee partijen ‘op rechts’, VVD en CDA, zijn de directe concurrenten van de PVV, en willen met een komend kabinet de wind uit de zeilen nemen bij de PVV kiezers. Zo willen Rutte en Buma met de PVV regeren zonder met de PVV te regeren, en leggen daarmee een onmogelijke claim op GroenLinks en D66, die juist een kabinet willen dat het tegengestelde beoogt van wat de PVV wil: Meer globalisering, meer open grenzen, meer EU.

Het is dus meer dan een understatement dat de opdracht voor Schippers ‘inhoudelijk moeilijk’ is. Het is onmogelijk.

Net als in andere Europese landen valt de politiek uiteen in twee richtingen: een patriottische richting en een globalistische richting. De twee richtingen kunnen elkaar niet aanvullen. Er valt niet op Nederlandse wijze mee te polderen. Ze sluiten elkaar uit.

Alleen een kabinet met PVV, CDA , VVD, FvD, en mogelijk de SGP kan een duidelijke koers krijgen richting een meer soeverein Nederland dat gaat over zijn eigen grenzen.

Of een kabinet met D66, CU, CDA, PvdA, GroenLinks, dat Nederland zal opheffen.

Al het andere is blubber.

Dat is de situatie waarin we nu terecht zijn gekomen. Rutte of iemand anders bij de VVD zal over zijn schaduw heen moeten springen. Regeren met de PVV met uitsluiting van de PVV gaat niet.

Daarom is deze formatie ook gevallen over de immigratie. Of, zoals het in het eindverslag van Schippers staat: Lees hier het verslag.

Het trieste is ook nog eens dat alle wegen voor veranderend migratiebeleid bij zowel het CDA als de VVD lopen via Brussel. Waar niets bereikt zal worden. Het zijn dus vingeroefeningen in een vacuüm. En zo modderen we voort, jaar in jaar uit. Tot het water ons aan de lippen staat.

http://joostniemoller.nl/2017/05/echt-regeren-zonder-pvv-wordt-blubber/