Nederland daalt op ranglijst kinderrechten: onder Thailand en Tunesië

Nederland is dit jaar verder gezakt op de internationale ranglijst voor kinderrechten. Dat heeft de organisatie Kidsrights maandag bekendgemaakt bij publicatie van haar jaarlijkse lijst. Nederland belandde op de vijftiende plaats en eindigde daarmee onder minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië.

Een groot aantal kinderen in Nederland leeft volgens de organisatie in armoede en kinderen in gezinnen met minimuminkomens worden geraakt door de bezuinigingen. Bovendien is de kwaliteit van jeugdzorg in veel gemeenten als gevolg van de decentralisatie nog altijd niet op orde.

Vorig jaar verloor ons land al zijn plek in de top 10 van landen die goed omgaan met de rechten van de kinderen toen het van de tweede naar de dertiende plaats zakte.

Bij de beoordeling wordt ook gekeken naar de financiële draagkracht van een land. ‘Het is prijzenswaardig dat veel armere landen met beperkte middelen relatief veel bijdragen. Anderzijds is het alarmerend dat het rijke westen zijn leiderschapsverantwoordelijkheden verwaarloost en binnen zijn mogelijkheden ruim onvoldoende investeert in kinderrechten’, aldus de organisatie.

Bron: Volkskrant

RP: we zakken steeds meer af naar het niveau van een derde wereldland!