‘Kabinet speelt Russische roulette met illegalen’

Vorig jaar zijn 8.000 afgewezen asielzoekers zonder begeleiding ‘losgelaten op de samenleving’
De PVV pleit ervoor illegalen zo veel mogelijk vast te zetten als ze niet begeleid het land kunnen worden uitgezet.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) speelt ‘Russische roulette’ met afgewezen asielzoekers, is het oordeel van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Dijkhoff kreeg vandaag kritische Kamervragen over het asielbeleid van het kabinet.

Criminaliteit
In heel 2016 zouden 8.000 migranten ‘zonder toezicht zijn vertrokken’. In de eerste twee maanden van 2017 waren het er 2.000. Waar die migranten zijn gebleven, is onbekend. Het gros van de migranten die in Nederland blijven, komt terecht in de illegaliteit, zeggen hulporganisaties.

Dijkhoff ruziet al jaren met landen als Marokko en Algerije, die in veel gevallen weigeren om afgewezen asielzoekers terug te nemen. Noord-Afrikaanse landen gebruiken asielzoekers volgens critici als chantagemiddel om Europese landen geld af te troggelen als ze afwillen van afgewezen asielzoekers.
Ter Apel en Groningen hebben al maanden te kampen met problemen door honderden, vaak criminele, afgewezen asielzoekers.

‘Russische roulette’
Fritsma legt de schuld bij het beleid van de VVD. ‘Duizenden illegalen laat u los op de samenleving. Dat is een politieke keuze van de VVD,’ zegt de PVV’er. ‘Als internationale regels u belemmeren om een strenger beleid te voeren, dan moeten die regels worden aangepast.’

Volgens Fritsma bewijzen de aanslagen in Stockholm en Londen – vermoedelijk gepleegd door afgewezen asielzoekers – dat het kabinet ‘Russische roulette’ speelt met illegalen die niet worden uitgezet.

Elsevier

free-money-sign

Advertenties