Met Macron kiest Frankrijk een liberale, pro-Europese koers!

Krankzinnige Franse verkiezingsrace eindigt met zege Macron: 66 procent van de stemmen!
Met Emmanuel Macron heeft Frankrijk zondag gekozen voor een liberale, pro-Europese koers, tegen het verlaten van de euro en tegen het protectionistische programma van zijn rivaal Marine Le Pen. Maar het ging niet van harte.

De nieuwe president haalde in de tweede ronde van de verkiezingen 66 procent van de stemmen, Le Pen 34 procent. De opkomst bedroeg bijna 75 procent: de laagste in de tweede ronde sinds 1969. Niet meegeteld in de uitslag zijn 11,5 procent blanco stemmen, bijna twee keer zoveel als in 2012. Het tekent het relatief geringe enthousiasme voor beide kandidaten.

De zege van Macron is het sluitstuk van een krankzinnige verkiezingsrace vol schandalen en onverwachte ontwikkelingen. Het was een strijd tussen ‘twee Frankrijken’. De pro-Europeaan Macron scoorde hoog in de steden en bij hoger opgeleiden, het protectionistische programma van Le Pen was populair in kleinere steden en op het platteland, bij een electoraat dat gemiddeld lager is opgeleid en een lager inkomen heeft.

De keuze voor Macron ging niet van harte, getuige de relatief lage opkomst en het grote aantal blancostemmen. Volgens peilingen werd slechts 40 procent van de kiezers van Macron gemotiveerd door instemming met zijn persoon en programma. De overige 60 procent wilde vooral Le Pen tegenhouden.
In zijn overwinningsrede richtte Macron het woord tot de kiezers ‘die op madame Le Pen hebben gestemd, vaak vanuit overtuiging, ik respecteer ze. Maar ik zal er de komende jaren alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen reden meer zal zijn om extreem te stemmen.

http://www.volkskrant.nl/4493088

RP: Deze verkiezingsuitslag lijkt sterk op die in Nederland! Wat Frankrijk staat te wachten is nóg meer migratie, multikul, onveiligheid en mondialisering. De opengrenzen-politiek wordt bestendigd, gegarandeerd dat er nieuwe aanslagen aankomen. Bestel de kaarsen, de theelichtjes en ballonnen maar alvast.

 

Advertenties