Dijkhoff gaf persoonlijk verblijfsvergunning aan honderden illegalen!

Demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie) heeft honderden uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsstatus verleend. De VVD’er gaf relatief vaak persoonlijk een verblijfsvergunning aan illegalen, vaker dan zijn voorgangers.

Als een asielverzoek door de Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt afgewezen en de asielzoeker ook bij de rechter bot vangt, wordt de zaak in sommige gevallen voorgelegd aan de staatssecretaris zelf.

Ruimhartig asielbeleid
Eenderde (240 van de 780) van de asielzoekers wier verzoek door Dijkhoff werd bekeken, kreeg alsnog een verblijfsvergunning. Dat is een hoger percentage dan zijn voorgangers Fred Teeven (VVD), Gerd Leers (CDA) en Nebahat Albayrak (PvdA), die tussen 2007 en 2010 het asielbeleid voor haar rekening nam met CDA’er Ernst Hirsch Ballin.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf donderdag publiceert. Slechts een klein aantal van de afgewezen asielzoekers maakt kans op een verblijfsvergunning van Dijkhoff. Als het volgens asielinstanties een ‘schrijnend geval’ betreft, wordt Dijkhoff gevraagd naar de zaak te kijken, ook als de rechter al een oordeel heeft geveld.

Elsevier

Lees ook: Hoe afgewezen asielzoekers van de radar verdwijnen.